Начало Новини Актуално Опера на открито в Стара Загора за втора поредна година

Опера на открито в Стара Загора за втора поредна година

Актуално
опера Стара Загора АРИР

За втора поредна година Стара Загора ще се включи в най-голямото европейско събитие през летните месеци. На 13 юни от 21 часа на Античния форум гражданите и гостите на града ще могат безплатно да се насладят на изпълнението на артистите от Операта във Валенсия, Испания. Прякото включване от Двореца на изкуствата Кралица София ще бъде прожектирано на огромен екран на сцената на Античния форум.

Събитието е част от инициативата През юни в града на липите на община Стара Загора.

В понеделник вечер в Стара Загора ще зазвучат началните акорди на „Тоска” на Джакомо Пучини. Това ще стане възможно благодарение на Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора, който за втори път се включва в инициативата на регион Валенсия, една и съща опера да обиколи едновременно десетки градове и държави от Европейския съюз и да достигне до хиляди европейски граждани. И тази година това е единствения център от мрежата Европа Директно в България, който прегръща и реализира идеята на организаторите.
Патрон на тазгодишната проява е Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия. Събитието е посветено на 2011 Европейска година на доброволчеството, определена като такава от Европейския съвет и Европейския парламент. Ключовото и най-мащабно събитие за целия Европейски съюз през летните месеци е именно операта „Тоска”.

Опера на живо за европейските градове VIVA EUROPA 2011 JUNE 13TH е инициатива, към която вече са се присъединили над 50 града от повече от 20 европейски държави. Това е чудесна възможност Стара Загора да достигне до всяка една точка на Европа, тъй като по време на антрактите, организаторите са предвидили излъчването на кратки видео клипове, показващи най-забележителното и запомнящото се от всеки един град-участник. Видеото за регион Стара Загора беше създадено от Илко Груев от Търговско-промишлена палата Стара Загора.

Работещият модел от миналата година, когато беше излъчена „Кармен” на Жорж Бизе, накара Европейски информационен център Европа Директно Стара Загора да се обърне отново за съдействие по техническата част към Булсатком АД, които откликнаха незабавно.

Всички зрители, организатори и партньори бяха очаровани от Античния форум като най-подходящо място за излъчването на такъв грандиозен спектакъл. Това е причината „Тоска” да звучи сред многохилядния археологически паметник, след като Община Стара Загора за втора поредна година любезно предостави сцената му да бъде част от тази мащабна паневропейска инициатива.

Гражданите и гостите на Стара Загора отново ще могат да се насладят абсолютно безплатно на изпълнението на световни величия в оперното изкуство като Оксана Дика, която ще превъплати Тоска, Хорхе де Леон, като Каварадоси, Брин Терфел, в ролята на Скарпия. Диригент, както и през миналата година, ще бъде Зубин Мета.
Така Европейски информационен център Европа Директно Стара Загора се надява да постави една дългогодишна традиция занапред във времето и „Опера на живо за европейските градове” да се превърне във важна дата в културния календар на града.

опера Стара Загора форум Тоска

Още новини