Начало Новини Актуално Опашки за биометрични шофьорски документи се извиха в КАТ - Стара Загора

Опашки за биометрични шофьорски документи се извиха в КАТ - Стара Загора

Актуално

Първият работен ден след Великденските празници се оказа кошмарен за десетки старозагорци, решили да подменят шофьорските си книжки. Системата не беше блокирана, както в някои други градове на страната, но недоволните от продължителното чакане потърсиха медиите.

Пред екип на вестник Старозагорски новини те заявиха, че чакат от 7 часа сутринта, а краят не се вижда. Опашка за празен плик, опашка пред банковия офис, опашка да си вземеш празния формуляр на заявлението, опашка пред станцията с биометричната апаратура за снимка и отпечатъци и отново на опашка за подаване на документите. На фона на безконечното чакане пък работеше само едно гише за приемане на заявления. В 10 часа вчера чакащите бяха около 50 души, а според тях на час се обслужвали не повече от 4-5 души. Мнозина предлагаха да се създаде някакъв ред с раздаване на номера, за да могат да свършат и някои други задачи.
На въпросите ни защо се стига до излишно напрежение началникът на КАТ - Стара Загора, Стефан Конов отговори, че и те са изненадани от голямото струпване на хора след празниците. Според него това се дължи на многото почивни дни, а според негови колеги - и на факта, че има хора зад граница, пристигнали за Великден, които бързат да подменят и шофьорските си книжки. Те разчитали на информацията, че от вчера започна приемането и на бързи и експресни поръчки. Конов информира, че капацитетът на КАТ е 200 души на ден и че чакащите вчера ще бъдат обслужени до края на работното време. Той допълни, че е отворено още едно гише за приемане на заявления и че от днес въвеждат удължено работно време - от 7 до 20 часа. Така щяло да бъде, докато напливът влезе в нормалните си граници. За улеснение на хората пък на входа на сградата щяла да бъде поставена голяма указателна табела.
За първите дни от старта на кампанията за подмяна на личните документи, 29 март, близо 500 души от Старозагорска област са посетили районните полицейски управления. Към момента в страната са приети над 15 000 заявления за нови паспорти, над 20 000 за нови лични карти и над 11 000 за шофьорски книжки. От Министерството на вътрешните работи апелират към гражданите да подават заявления за бързи и експресни поръчки само ако това е наложително. Тази мярка цели да се избегне опасността системата да се претовари и да блокира. Подобен фалстарт се получи още в първия ден от приема на заявления за новите документи с биометрични данни. Тогава пред районните управления на полицията се образуваха дълги опашки от изнервени граждани.

Още новини