Начало Новини Актуално Опашки се вият пред детските градини в Стара Загора. Местата за близо 200 мaлчугани са под въпрос

Опашки се вият пред детските градини в Стара Загора. Местата за близо 200 мaлчугани са под въпрос

Актуално

Вчера детски градини в Стара Загора осъмнаха с дълги опашки от родители. Записването на децата за първа възрастова група започна от 1 март т.г. За Община Стара Загора с постоянна адресна регистрация родените през 2007 година са 1418. Засега се очертават около 33 първи групи в 25-те детски градини с 950 свободни места, каза Станка Танева, гл.специалист в отдел "Образование и младежки дейности" в община Стара Загора.

Срокът за подаване на документи е 31 март. Списъците с приетите деца ще бъдат изнесени на информационните табла в детските градини до 20 април. До 30 април е срокът, в който родителите на приетите деца писмено потвърждават постъпването на детето им в съответната детска градина, тъй като повече от тях кандидатстват на няколко места. До 15 май директорите предоставят в отдела на Общината списъци на приетите деца в първа възрастова група.
При липса на съответни места в детската градина директорите пренасочват неприетите деца към други детски градини.
Според Станка Танева с най-големи възможности за разкриване на нови групи са ЦДГ No 31 "Слънце", където капацитетът е 10 групи, а са открити 6, ОДЗ No 34 "Райна Княгиня", ЦДГ No 10 "Светлина", ОДЗ на Старозагорските минерални бани и др., пише вестник Старозагорски новини.
Журналистическата проверка показа, че още в първия ден от записването всички детски градини са били обсадени от родители от малките часове на деня. Даниела Михова, директор на ЦДГ No 8 "Българче", сподели, че в 7.30 ч. сутринта е заварила около 40 чакащи баби, мами и татковци да запишат отрочетата си. Директорката е приела 57 молби за вакантните две групи от по 26 деца. Почти всички кандидати са от определения район. С преференции ще бъдат приети братчетата и сестричетата на настоящи възпитаници на дома, на самотни майки, на деца на учители.
Много тревожно е положението с централната детска градина No 3 "Ян Бибиян", която ще има за прием само една групичка от 25 деца при 120 кандидати само от първия ден, уточни директорката Бойка Люцканова.
Не по-розово е положението и с напълно обновената ЦДГ No 29 "Славейче". Тук ще бъдат приети 54 деца в две групички, а кандидатите от първия ден са 113. При изпълнение на задължителните преференции фактически едната група отсега е запълнена. Дотук записаните 14 деца са братчета и сестричета на настоящи възпитаници на градината. Има три самотни майки, едно дете със специални образователни потребности и две деца на учители, каза директорката Наташа Новачкова.
Запознати със случая "детски градини" определят като голяма грешка и проявена недалновидност закриването на ЦДГ No 5 "Незабравка" от администрацията на проф. Цанко Яблански през 1997 г. Тогава сградата е превърната в офиси на Първо кметство и отдели с каси за данъчни приходи. При направената проверка се оказа, че в сградата, строена за детска градина, сега работят всичко 8 чиновници - по четирима за кметството и за данъчното.
Пак в този район е закрита и ведомствената детска градина No 21 на Химкомбината. До миналата година все пак сградата се използваше от Частната детска градина "Ян Бибиян". Сега на това място най-вероятно ще се издигне хотел или друга частна сграда.
Продължава за "виси" в пространството и помпозно откритата преди 9 месеца детска градина "Калина", която се намира на военен терен и е предназначена за децата на военнослужещите. Дали и кога ще се отворят вратите, е въпрос с повишена трудност.
Добрата новина е, че в най-скоро време ще се открие напълно ремонтираната база на бившия дом "Надежда" за деца, лишени от родителска грижа, който ще има нова функция - детска ясла.
Тази година предстои и довършването на сградата на ЦДГ No 8 "Българче" на стойност 750 000 лв.

Още новини