Начало Новини Актуално Опашки се вият пред Агенцията по вписванията в Стара Загора

Опашки се вият пред Агенцията по вписванията в Стара Загора

Актуално
Агенция по вписванията

Дълги опашки се вият на 8-я етаж в сградата на Областна управа в Стара Загора пред местната структура на Агенцията по вписванията. Хората чакат с часове, най-често за да получат номер Булстат. Рядко се появява човек в напреднала възраст, повечето са млади и изнервени, че се налага да губят ценно време, докато бъдат обслужени.

Става бавно, защото работят само две служителки и точно в 17 часа те, искат или не, спират да приемат граждани - системата им изключва компютрите, пише вестник Национална бизнес поща.

По принцип работните места в Стара Загора са 5, коментира Станимир Политов, директор на Агенция по вписванията - Хасково, към която е офисът в Стара Загора. Но едната служителка е в майчинство, другата помага в Окръжен съд за сканиране на документи. Една имаме в отпуск, защото има изискване да се използват годишни отпуски от минали години, обясни той.

Многократно съм правил заявки за още бройки, но с оглед икономиите в страната, не ни разрешават. В Хасково служителите ни са 4, в Кърджали - 3, описа ситуацията Политов.
Опашките, според него, са заради увеличения брой на фирмите, които трябва да обявяват отчетите си. Миналата година бе обявена като последна за пререгистрация на фирмите, но срокът бе удължен до 31 декември 2011 г. и това означава, че имаме двойно повече фирми, казва Станимир Политов. Но все още сме в началото на годината и това няма да бъдат най-големите опашки, за съжаление.

Очакваме голямата лавина от хора да дойде в края на месец май и през юни, когато изтича срокът за обявяване на отчетите. В един момент ще имаме и входящ регистър, който все още не е дошъл, допълва той.
Съветите на ръководството на Агенцията по вписванията са бизнесът да се възползва от възможностите на електронния подпис. Нека всеки собственик на фирма да входира документите си в системата с електронен подпис, или пък да се ползва от услугите на адвокат, който има електронен подпис. Те също имат право да входират документи в системата, обяснява шефът на Агенцията по вписванията в Хасково. Или пък да дойдат при нас по-рано, още сега, да не чакат края на май и юни.

Още новини