Начало Новини Актуално Онкодиспансерът спечели проект за 6,5 млн. лева

Онкодиспансерът спечели проект за 6,5 млн. лева

Актуално

Две здравни заведения в Старозагорска област ще получат финансиране за спечелени проекти по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013: Комплексният онкологичен център в Стара Загора и МБАЛ Д-р Христо Стамболски ЕООД - Казанлък.

Общо от страната болниците са 18, а сумата - 88.4 милиона лева.

Управителят на междуобластното онкологично здравно заведение д-р Петьо Чилингиров чу новината от редакцията на вестника и остана особено доволен, че проектът по компонент 1 (за онкологични центрове и специализирани болници) е одобрен. С очакваните 6 милиона и половина лева ще бъде закупен линеен ускорител от съвременно поколение, какъвто в областния център няма. Така болните ще могат да ползват високотехнологичните възможности за изследвания, които дава модерната апаратура. Предвидената сума включва и строеж на специално помещение за Ускорителя. Като чудесна предпразнична новина определи факта за спечеления проект и ръководителката на казанлъшкото здравно заведение д-р Кети Маналова. Той е по компонент 2 за реконструкция и обновяване на оборудване. С тези 3 милиона и 700 хиляди лева ще бъде обновена апаратурата за образна диагностика, ще бъде закупен нов рентгенов апарат, три ехографа - за отделенията по акушерство и гинекология, кардиологично и вътрешно. Казанлъшката болница ще има и собствен скенер. Средствата ще бъдат използвани и за преоборудване на залата за хемодиализа, ще се закупят нови апарати и инструментариум за безкръвни операции. В плановете влиза и цялостно обновяване на акушеро-гинекологичния блок, а също и основни ремонти в много отделения. Д-р Маналова се надява след обновяването МБАЛ в Казанлък да стане все по-търсена от пациентите и с повече възможности за адекватно съвременно лечение.
През следващата година предстои кметовете на двата града Стара Загора и Казанлък, като бенефициенти на здравните заведения, да подпишат договорите с МРРБ и да започнат процедурите по Закона за обществените поръчки.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини