Начало Новини Актуално OMV обмисля оттегляне от България и други страни от Източна Европа

OMV обмисля оттегляне от България и други страни от Източна Европа

Актуално
omv

Австрийската петролна и газова компания OMV обмисля да продаде рафинерии и бензиностанции в Източна Европа. Мярката засяга бизнеса на компанията в Чехия, Словакия, България и Босна и Херцеговина. В края на септември от компанията оповестиха план за развитие през следващите години.

Ръководството тогава заяви, че има намерение да освободи 1 млрд. евро от сектора Рафинерии и Маркетинг и да ги инвестира в по-печеливши дейности. Това се налага заради спада на търсенето на петролни продукти в Европа, гласи съобщение на сайта на OMV. Плановете са това да стане до 2014 година. От компанията обаче не са коментирали публикациите за продажба на активи, направени в чешки медии и цитирани от агенция Ройтерс. Рафинериите остават важна част от бизнеса на компанията и в бъдеще, обясняват от OMV.

От OMV България коментираха темата, като econ.bg публикува текста без промени: "OMV взе решение да направи оценка и оптимизира портфолиото си в сектор Рафиниране & Маркетинг като част от новата корпоративна стратегия на компанията за подобрена доходност и силен растеж. Оптимизацията в сектора се прави с цел да се гарантира развитието на Р&М като важна част от бизнеса на OMV в бъдеще и нейния просперитет. Тъй като няма финално решение по отношение на продажба на активи от сектора Р&М, OMV не коментира слухове. OMV е интегрирана, международна енергийна компания и сектор Рафиниране & Маркетинг ще продължи да бъде важна част от развитието и бизнеса на Групата".

Компанията присъства на българския пазар от 1998 година. Тя притежава верига от 87 OMV бензиностанции, както и пет с марката Avanti. Бензиностанциите се управляват от звеното "Рафинерии и Маркетинг", откъдето се предвижда изтеглянето на капитали. Към момента компанията има общо около 4,7 хил. бензиностанции в 13 държави по света.

Продажбата на активи, ако се осъществи, реално няма да бъде първата за OMV. През лятото компанията продаде звеното си за производство на гориво за отопление на Reiffeisen Were Austria. Сделката беше одобрена от Европейската комисия. OMV е създадена през 1956 година и е със седалище в Австрия. Днес е една от водещите компании на европейския пазар с обем на продажбите от 23,32 млрд. евро. Към края на 2010 година за компанията работят близо 32 хил. служители.
В Австрия OMV притежава 2 хил. километра газопроводи. Освен там компанията има сериозни интереси в Източна Европа. Сред активите ѝ са например и 97% от капитала на Petrol Ofisi, която е водещата компания за търговия с горива и петролни продукти на едро в Турция. OMV е и сред участниците в проекта "Набуко", който трябва да диверсифицира доставчиците на газ за Европа.

 

Още новини