Начало Новини Актуално Омнио, фирма която е член на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, спечели награда за най-иновативен стартъп в Бъл

Омнио, фирма член на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, спечели награда за най-иновативен стартъп в България

Актуално

Девет компании получиха отличия в традиционния конкурс за иновативно предприятие, който се организира за 17-а поредна година от Фондация Приложни изследвания и комуникации, АРК консултинг, Enterprise Europe Network - България и с подкрепата на Генерална дирекция Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП на Европейската комисия и София Техпарк.

Стоян Лозанов

Сред победителите е Омнио, фирма която е член на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, създадена от старозагореца Стоян Лозанов. Тя спечели наградата за най-иновативен стартъп в България за 2021 г. Дружеството получи поздравления от президента на България Румен Радев по време на награждаването в София Техпарк на 7 декември, което се проведе в онлайн формат.

Наградата е областта Иновативно новостартирало предприятие и е присъдена на фирма Омнио за разработката на софтуерно решение с изкуствен интелект за автоматична проверка на финансови трансакции, с цел пресичане на пране на пари и други злоупотреби. Софтуерът проверява и анализира различни аспекти на сделките, като открива взаимовръзки с други трансакции на клиента и сигнализира при съмнителни модели на поведение. Решението автоматизира важни процеси, свързани с регулациите във финансовия сектор. 

Радвам се, че общите усилия на екипа през 2021 година ни бяха оценени и признати с тази награда. Това е резултатът от безкрайни часове усилен труд и иновативно мислене. Бих искал да благодаря на президента Румен Радев и на всички организатори за тази възможност, както и на екипа си, на всички участници, партньори и клиенти. Без вас растежът на компанията нямаше да бъде възможен, сподели Стоян Лозанов.

За участие в конкурса през 2021 г. са кандидатствали над 90 фирми от различни икономически сектори. От тях до номинации достигнаха 21, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в осем области според въздействието на иновацията.

Номинираните фирми получават правото да използват марката на фондация Приложни изследвания и комуникации - Високи постижения в иновациите, както и възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти в над 60 държави чрез най-голямата бизнес мрежа Еnterprise Europe Network.

Другите наградени фирми са:

  • в категория Пазарно лидерство награда получиха две дружества - Къпфи и Оренда груп
  • за Зелена иновация наградата е за Атлас агро сайънс
  • в категорията Качество на живот е отличена СМИК ингридиънтс
  • за Иновация в креативните индустрии е отличено дружество Зенхолд
  • в категорията Социална иновация наградата взе Спарк вижън ИС
  • за Дигитална трансформация отличие получи Айрис солюшънс
  • в категория Иновационен мениджмънт наградената фирма е А дейта про.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора поздравява всички победители в конкурса и екипът на палатата е горд от успеха на младите старозагорци, които ръководят и развиват Омнио.

Още новини