Начало Новини Актуално Омбудсманите искат финансова независимост

Омбудсманите искат финансова независимост

Актуално

В 22 български общини реално има обществени посредници. Това стана ясно по време на 4-тото Общо събрание на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България, проведено в Казанлък.

Общо 24 са общините в страната, които имат правилници и са взели решение на тяхна територия да има подобна омбудсмани, съобщиха организаторите. В две от тях - в Якоруда и Червен бряг, е прекратена дейността на посредниците, поради избор на други длъжности и пенсиониране. С решение на Общинския съвет в Силистра, поради многобройни провали на избора на обществен посредник, институцията му е закрита.
За форума не дойде националният омбудсман  Константин Пенчев.
Делегатите приеха отчетния доклад на председателя на УС на Сдружението на омбудсманите Иван Димитров. 26 са различните прояви и форуми, организирани от обществените посредници на национално ниво, а в касата на сдружението в наличност са 6 хиляди лева, бе отчетено от Контролния съвет, пише вестник Национална бизнес поща.
На широка дискусия по време на срещата бе подложена налагащата се промяна в Закона за обществения посредник, по отношение на финансирането на институцията, както и необходимостта от различни промени и уеднаквяване на правилниците на общините за избор на обществени посредници.
Според Иван Димитров, разумно е институцията на обществените посредници по места да разполага с делегирани бюджети, а не както досега - да бъде на издръжка на общините. Финансовата независимост ще даде повече свобода на омбудсманите, ще имат и средства за дейност. За тази належаща законова промяна вече е постигната принципна договореност с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Оплаквания от дейността на администрациите по места, са най- честите проблеми и сигнали, за които гражданите търсят  съдействие от обществените посредници, бе отчетено на форума.
През 2011 година се навършват 201 години от избора на първия омбудсман в Европа и света- барон Ларс Август. Първите обществени  посредници в България са избрани преди близо 3 години. От 2009година общественият посредник като професия е включен в Националния класификатор на професиите и длъжностите.

Още новини