Начало Новини Актуално Омбудсманите атакуват измислената такса мощност

Омбудсманите атакуват измислената такса мощност

Актуално

Във вторник секретарят на Националното сдружение на местните обществените посредници в Република България и омбудсман на Община Казанлък Катя Киликчиева е депозирала до премиера, председателя на ДКЕВР и Народното събрание становището на колегите си за т.н. "цена за мощност".

Идеята за въвеждане на новия налог, познат от недалечното минало като "такса електромер", се тиражира наскоро в общественото пространство и предизвика масово недоволство, пише вестник Старозагорски новини..
В писмото си омбудсманите наричат таксата "излишна" и подчертават, че искането за въвеждането й създава впечатление за "прокарване на лобистки интереси на един или няколко частни монополиста". Обществените посредници смятат за неприемливо в условията на тежка икономическа и финансова криза, когато безработицата се увеличава, а ръстът на доходите се замразява, да се обосновава необходимостта от такъв измислен данък. Те предлагат на министър-председателя Бойко Борисов отговорните държавни фактори да проявят по-голяма координация и съгласуваност в позициите, които изразяват публично. Местните омбудсмани предупреждават, че натрупаното недоволство сред гражданите от обективните дадености и субективните грешки е голямо и всяка непремерена или провокативна изява (като тази на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране) може да ескалира напрежение и нежелани действия.

Още новини