Начало Новини Актуално Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлена палата - Стара Загора: Сринаха се много митове и илюзии

Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлена палата - Стара Загора: Сринаха се много митове и илюзии

Актуално
Олег Стоилов

Очаквам 2012 година, навярно както и голямата част от човечеството, с тревога, но и с надежда, много по-силни от последните години. С тревога, не защото свършва календарът на майте, а защото се сринаха много митове и илюзии.

Митове и илюзии - че световните лидери, въоръжени с мощни техники, технологии и научни знания водят света към възход, а кризите са прогнозируми и контролируеми, че може да се консумира, без да се плаща (или че някой друг ще плаща). Защото въпреки многото, явно неработещи регулации, вече е всеобщо мнението, че повече така не може и е необходимо да има радикална промяна.

С надежда, защото все пак човечеството е разумно, в глобален план ще намери правилния път и това ще стане именно през 2012-та.

Но как ние, българите, да се включим в този процес? С активна позиция от всеки - в семейството, във фирмата, на работното място, на поста, който заема, и с увереност, че нещата до голяма степен зависят от нас. И обединени. Това е изключително важно точно в период на ресурсен дефицит във всички сфери и като че ли най-много в духовната. Тук е мястото на лидерите - формални и неформални, избрани и естествено наложили се. Тук е мястото и на медиите - да бъдат медиатори на процеса. За да намерим обединителните каузи - национални, регионални и местни, да защитаваме позициите си пред Европа и света, и да изпълним със съдържание, трудно приложимия за нас лозунг, изписан на Народното събрание. Дано вече сме узрели за това. А имаме и добри исторически примери.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Още новини