Начало Новини Актуално Олег Стоилов, председател на ТПП – Стара Загора представи статистика отпреди 120 години

Олег Стоилов, председател на ТПП – Стара Загора представи статистика отпреди 120 години

Актуално
Олег Стоилов

От 1 февруари се извършва преброяването на населението и жилищния фонд в България и в другите срани от Европейския съюз. Първият етап - електронното преброяване, ще продължи до 24 часа на 9 февруари 2011 година.Вторият етап ще започне от 8 часа на 10 февруари и ще продължи до 20 часа на 28 февруари 2011 година.

Но преброяването не е от... днес или вчера! С помощта на известните старозагорци Красимира Чахова и Олег Стоилова вестник Национална бизнес поща предлага любопитни статистически факти.

Международен алманах за България от 1898 г. от А. Дюрастел бе спечелен неотдавна на търг за редки и ценни книги, организиран от библиотека Родина и купен за 200 лв. от Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлената палата -Стара Загора.
Данните в алманаха са за 6 години, от 1891 до 1896 г. - казва г-н Стоилов. - Това е един изключително ценен за мен сборник с особено важна информация в него. Първо е дадено цялото законодателство на България и подзаконовитеактове, които са действали в страната след Съединението. Дадена е и кратка история на България и на нейното развитие от учредяването на българската държава след Освобождението. Посочена е информация за армията на България и структурата й по видове въоръжения в нея. Тя е брояла общо 35 000 души. Когато се опитах да разбера колко души е сега нашата армия, подобна информация не можах да намеря в интернет.
Населението на България през 1896 г. е било 3 309 000, от които българите са били 2 504 000, турци - 569 000, и цигани - 51 000 души.

Дадена е много интересна статистика за търговията за пет години подред. Прави впечатление, че вносът през 1896 г. основно е бил от Австро-Унгария, Англия, Турция и Русия. А износът е бил за Англия, Турция, Германия, Франция - основни търговски партньори. Изнасяли сме най- много зърнени храни - 90%, текстил, парфюмерия, вероятно розово масло, плодове и зеленчуци. При вноса на първо място са текстил и дрехи, колониални стоки, машини и инструменти, кожи и кожени изделия.

Половината от алманаха обединява всичко, което е възможно да се събере като информация за България потова време. Най-малко 1/3 от него е информацията за окръзите в България. Старозагорски окръг включва околиите Чирпан, Нова Загора, Казанлък и Търново Сеймен (дн. Симеоновград). С 215 000 души население Старозагорски окръг е един от най-големите. По онова време в него е имало развита индустрия и занаяти като кундурджии, шивачество, дограма- джийство, дюлгерство, ко- вачество. От земеделието най-силно е развито розопроизводството, включително и в Стара Загора като околия. Средният добив е бил между 250-300 кг цвят от 1 дка. Произвеждало се е вино и спиртни напитки.

В Старозагорски окръг е имало 290 училища с 22 520 учащи след Освобождението.

Още новини