Начало Новини Актуално Олег Стоилов, общински съветник, председател на ТПП - Стара Загора: Държавната стратегия за културния туризъм обижда Ста

Олег Стоилов, общински съветник, председател на ТПП - Стара Загора: Държавната стратегия за културния туризъм обижда Стара Загора

Актуално

За пореден път в Стара Загора, може би поради липса на имунна система, позволяваме, не знам с чие съгласие, да бъдем премествани от центъра на България в различни посоки. Странно е Стара Загора и Сливен да бъдат обединени в културно-исторически регион без никаква аргументация. Неразбираемо и нелогично е откъсването ни от Казанлък.

Обидно е, че от над 300 обекта, дадени в стратегията - Стара Загора е представена единствено с останки от Августа Траяна. Това ни запраща в пета глуха. Как като регион ще развиваме туризъм, като ни отнемат аргументите и условията за това.
Мисля, че това е поредната недомислица. В сайта на държавната агенция по туризъм, която беше закрита, имаше друго регионализиране на туристическите региони. Ние там бяхме в регион Тракия.
Не искам да съм лош пророк, но съм убеден, че и този Стратегически план за туризъм няма да проработи, защото е кабинетен. Но той РАБОТИ СРЕЩУ СТАРОЗАГОРСКИ РЕГИОН и не допринася за развитието на туризма в региона, даже абсолютно вреди. Това разделение разкъсва неаргументирано Старозагорски регион, в който все пак ние икономически единно се развиваме.

Нещо друго - искам да почерпя аргументи от съвсем скоро приключилия форум за промоция на обединения туристически потенциал на регион Стара Загора, на който присъства изпълнителният директор на Световната асоциация на туристическите агенции (WATA) г-жа Кристин Фурние. Тя даде изключително висока оценка на туристическите възможности на региона ни и получихме възможността да го представим на 60-ата юбилейна генерална асамблея на WATA пред декември в Барселона. След срещата в Стара Загора г-жа Фурние изпрати писмо на всички членове на световната асоциация, в което отново аргументирано и убедително потвърждава международния туристически потенциал на региона ни. Това е Старозагорска област, плюс някои други туристически обекта наблизо. Изготвили сме туристическа карта на региона, включваща 45 обекта, предимно културно-исторически.
ОБЕДИНИХМЕ СЕ ВЪРХУ СЛОГАНА ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, което според нас най-точно изразява спецификата на нашия туризъм. Това беше подкрепено и от госпожа Фурние, която подчерта нашата уникалност с това, че на толкова малка площ едва ли има по света толкова много концентрирана история. Че тук, в този регион, може да се види развитието на европейската цивилизация от неолита до наши дни. Това е изключително добро обединение на потенциала.
И нещо много важно - отделянето на Казанлък като отделна зона е не само неестествено, но и не е полезно, нито за тях, нито за Стара Загора. Направихме накколко предварителни срещи на представители на туристическия бизнес в двата града и ВСИЧКИ СМЯТАТ, ЧЕ НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДСТАВИМ ОБЕДИНЕНИ.
Казанлък е заинтересован да се обедини със Стара Загора, защото това ще даде наистина едно непрекъснато пътуване във времето над 8000 години.
Мога да кажа, че човек като Кристин Фурние, която е виждала много по цял свят, успя наистина да се впечатли за това кратко време, през което беше тук. Впечатленията си от неолитните жилища споменава и в писмото си, а в тази стратегия тях ги няма дори.
ЕВРОПА СЕГА СЕ ВРЪЩА КЪМ КОРЕНИТЕ СИ, ТЕ СА ТУК В СТАРА ЗАГОРА, И Г-ЖА ФУРНИЕ ГО ВИДЯ - има аргументи за това. Тя почувства и подкрепа от институции и организации в посока на утвърждаване на този формат. Той, според мен, е единственият печеливш за развитието на стратегия за туризъм в Стара Загора.
И нещо повече, което казва Кристин Фурние и в писмото си. Тя подкрепя този регион, защото ние имаме стратегическа позиция в България, в центъра сме на страната, което също не е без значение. Този регион може да бъде като база за продължителен туристически престой, това е много важно. Но ние в крайна сметка трябва да имаме активна позиция и да я защитаваме.

Още новини