Начало Новини Актуално Окончателната площадка за регионалното сметище на Стара Загора - ясна до седмица

Окончателната площадка за регионалното сметище на Стара Загора - ясна до седмица

Актуално

В средата на следващата седмица ще бъде съобщено къде точно ще се изгражда Регионалното съоръжение за третиране на битовите отпадъци на Старозагорска област, информира зам.-кметът Белчо Белчев. След окончателното отпадане на терена на Мандра баир и протестите на жителите на с. Ракитница, спешно започнаха да се търсят резервни варианти, но до този момент резултат няма. Белчев заяви, че молбата му към селските кметове да посочат подходяща площадка от 400 декара ударила на камък. Явно никой не искал боклука в собственото си землище.

Така малката отсрочка, която била договорена с датския консултант, изтичала след няколко дни и оставал единственият одобрен от специалистите терен "Ракитница-изток". За него пък вече бил поръчан ОВОС (доклад за въздействието на околната среда) на лицензирана бургаска фирма, който щял да бъде готов до средата на ноември. След това започва да тече едномесечният срок за обществено обсъждане, пише вестник Старозагорски новини.
Белчев отново изрази огорчението си от несъстоялия се разговор между Инициативния комитет на Ракитница, който се обяви против изграждането на регионалното съоръжение до селото, и международния консултант. Преди двайсетина дни председателят му внезапно се отказа от срещата, организирана лично от зам.-кмета.
Пред представител на "Старозагорски новини" Белчев отново потвърди, че съоръжението ще бъде напълно безопасно, че компостирането ще става в закрито хале, а до него ще има изградена пречиствателна инсталация за въздуха. Английската компания Fichtner предлагала безплатна консултантска помощ и участие в изграждането на депото като надзорник. Зам.-кметът се надява жителите на Ракитница и притежателите на имоти в селото да променят позицията си, след като обстойно се запознаят с това как ще изглежда и функционира регионалното депо.
Припомняме, че ако до месец на консултанта не бъде посочена окончателната площадка, то по силата на сключения между датчаните и МОСВ договор Общината ще трябва да заплати неустойки в размер на 2 400 000 евро. Допълнително забавяне пък би затруднило изготвянето на работния проект и опасността да загубим 26 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕС да стане реалност. На практика това означава боклукът да се транспортира до други отдалечени регионални депа, което рязко ще вдигне такса-смет за всички от областта.

Още новини