Начало Новини Актуално Около 80% от фермите в областта не са покрили изискванията на ЕС

Около 80% от фермите в областта не са покрили изискванията на ЕС

Актуално

Около 80% от фермите не са покрили изискванията на Европейския съюз, съобщи председателят на УС на Браншовия съюз на животновъдите в България Господин Господинов. Срокът за тяхното закриване е до края на тази година.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов успокои животновъдите, че България ще поиска още 18 месеца отсрочка за млечните фермите, които не са покрили eвропейските изисквания, пише вестник Старозагорски новини.
Според министъра, фермите от II и III група ще получат последен шанс да изпълнят изискванията, а сроковете ще бъдат обвързани с определени условия към тях. 18 месеца е доста дълъг срок. Той може да бъде съкратен на 12 месеца, ако от собствениците на ферми от II и III група се изискват бизнес-планове, с конкретно фиксирани срокове, смята Господинов. Според него най-важното, което можело да спаси тези ферми, е изравняване на субсидиите на българските фермери с европейските. Той припомни, че под това искане са се подписали 184 000 земеделски стопани и подписката била внесена в Народното събрание още през септември миналата година.

Още новини