Начало Новини Актуално Около 3800 души се търсят за работа в преработвателната промишленост

Около 3800 души се търсят за работа в преработвателната промишленост

Актуално
Стара Загора

9,07% е безработицата в България към момента, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция в МТСП, предаде министерският пресцентър. Това е седми пореден месец, в който нивото на безработицата пада, заяви той и посочи, че в момента има около 3 800 свободни работни места, обявени от бизнеса, които не са заети и са основно в преработвателната промишленост.

Стартира нова схема по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за създаване на заетост на младежи чрез осигуряване на възможност за стаж, съобщи на пресконференцията министър Тотю Младенов. Той уточни, че схемата дава възможност на 15 000 безработни младежи до 29 годишна възраст, регистрирани в дирекции “Бюро по труда” на територията на цялата страна, завършили средно или висше образование (дипломирани), без трудов стаж по специалността да получат посреднически услуги. 90 % от тях -13 500 лица, ще имат възможност да преминат успешно стаж по придобитата специалност, обясни министър Младенов и посочи, че от бюджета на оперативната програма ще бъдат отпуснати 35 милиона лева.
В рамките на проекта, който започва през октомври, работодателите ще бъдат информирани за предлаганите възможности и поканени да обявят свободни места за стажанти, като посочат своите изисквания към кандидатите, каза министър Младенов. Той заяви, че могат да участват всички работодатели, с изключение на осъществяващите дейности в сферата на селското, горското и рибно стопанство, държавните и общински администрации и структурите на съдебната власт.
Министър Младенов обясни, че одобрените кандидати ще бъдат включени в платени стажове за период от 6 месеца като посочи, че възнаграждението, което безработните младежи ще получават, е в размер на 300 лева, което е за сметка на проекта и ще бъдат поети дължимите осигуровки за сметка на работодателя.
Заместник-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов представи данни за напредъка на оперативната програма. В момента се изпълняват 69 схеми за финансиране в размер на около 1, 427 милиарда лева, съобщи той. Броят на сключените договори и издадени заповеди е 1 445. Стойността на сключените договори е около 1, 019 милиарда лева, а на извършените плащания е около 166 милиона лева.
На пресконференцията министър Младенов съобщи, че в писмо от директора на „Девня цимент” и „Вулкан цимент”, Димитровград, се съобщава, че групата “Италчементи Груп” потвърждава ангажимент за осъществяване на една от най-големите индустриални инвестиции в България за последните 20 години чрез изграждането в Девня на завод с модерни и съвременни технологии през следващите 2 години на обща стойност 500 милиона лева. Строителните дейности ще стартират в най-близко бъдеще, а за изпълнението на проекта ще бъдат наети около 1 000 души, се отбелязва в писмото. Министър Младенов обяви, че предстои среща с Агенция по заетостта, за да се предложат мерки от Оперативната програма за подбора на кадри и на тяхното обучение и квалификация.

 

Още новини