Начало Новини Актуално Около 380 хил. души ще останат без осигурителни права

Около 380 хил. души ще останат без осигурителни права

Актуално

Около 380 хил. души ще останат без осигурителни права вследствие на промени в данъчното законодателство. Съгласно тях, ако хората не са внесли здравните си вноски за повече от три месеца през период от три години, то здравните им права се прекъсват. До момента този срок беше 12 месеца. Това стана ясно по време на пресконференция на Националната агенция за приходите (НАП) днес.


По време на нея беше припомнено, че през тази година минималният размер на месечния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се увеличава от 260 на 420 лв. Максималният осигурителен доход остава непроменен - 2000 лв., съобщи econ.bg. От началото на годината минималната месечна осигурителна вноска за трайно безработните се увеличава от 10.40 на 16.80 лв. За първи път през тази година тези лица ще трябва да подават еднократна декларация - Образец 7. За хората, които са в заварено положение, тя трябва да бъде подадена до 1 март. Тези, които са загубили работата си от началото на годината, трябва я подадат не по-късно от 1 месец след прекъсване на работата.
И през тази година крайният срок, в който физическите лица ще трябва да подадат годишните си данъчни декларации, остава 30 април. Ако хората подадат и платят декларациите си до 10 февруари, те ще могат да се възползват от 5% отстъпка. Същата е и отстъпката, ако декларацията бъде подадена по Интернет. От приходната агеция изразиха очакванията си през тази година да бъдат подадени повече годишни данъчни декларации.

Още новини