Начало Новини Актуално Около 3 млн. евро са загубите за България от гръцките блокади, според Александър Цветков

Около 3 млн. евро са загубите за България от гръцките блокади, според Александър Цветков

Актуално

Около 3 млн. евро възлизат загубите за България вследствие на блокадите на българо-гръцката граница от протестиращите гръцки земеделци. Това каза в Народното събрание министъра на транспорта, информационните технологии и туризма Александър Цветков. По изчисления на сформирания кризисен щаб към МТИТС това са общите загуби на българските автомобилни превозвачи, земеделци и туризма.

Цветков обясни, че от министерството два пъти са изпращали писма до гръцката страна с молба за осигуряване на поне един коридор за преминаване на автомобили през българо-гръцката граница. На 19 януари в БДЖ е била създадена извънредна ситуация за движение на товари, напомни Цветков, предаде Агенция Фокус. Железопътните гари, които могат да се използват за превоз на стоки и товари са Варна, Благоевград и Кулата. Тази извънредна мярка започна да дава резултат, каза транспортния министър.
По думите на министъра на икономиката Трайчо Трайков преди малко е завършила поредната среща на кризисния щаб. Става дума за около 3 млн. евро загуба на ден за превозвачите, на земеделски производители и туризма. Надяваме се че в оперативен план с работата на всички засегнати ведомства ще имаме възможност в кратки срокове да решим проблема, каза той.

Още новини