Начало Новини Актуално Около 2000 фенове куфяха на открито край летището на Стара Загора

Около 2000 фенове куфяха на открито край летището на Стара Загора

Актуално

Нито ужасната жега на 9 юли следобeд, нито слуховете, че концерт няма да има, плъзнали ден преди събитието, разколебаха верните фенове на рока да бъдат със своите идоли в първия по рода си у нас Aero Rock Starz фест. Напротив, имаше и здрава жица, и настроение, и танци, и много бира. Единствено обявеното аерошоу като че ли се разминаваше с очакването за атрактивност и мина вяло, само с няколко делтапланера, които кръжаха над публиката.

Причината за липсата на атракциона, както стана ясно, бе забраната от “Гражданска въздухоплавателната администрация” в последния момент. Затова няколкото летателни машини, които все пак прорязаха небето над сцената, кацаха на километри разстояние.

Но и без това повечето от присъстващите бяха дошли единствено заради музиката и купона. А те не липсваха, ама никак. Поднесени безапелационно от компанията на Weapon, X-UFO, Dennis Stratton, Prayng Mantis и Perfect Stranger. Единствено Oliver Dawson Saxon липсваха от първоначално обявените участници в маратона. Така и не стана ясна точната причина за отсъствието им.

Здравият рок разтресе за повече от осем часа летището на Стара Загора и околностите в радиус от няколко хиляди метра, защото тътена му се чуваше и в града. Първа на сцената заби старозагорската група Perfect Stranger и доказа, че си е напълно на мястото в звездната петорка. Момчетата изсвириха няколко нови заявки за хитове, писани специално за събитието, както и парчета, които техните фенове знаят отпреди. Участието на бандата стана с изричното условие на бившия китарист и втори вокалист на Iron Maiden - самият Денис Стратън, подгряваща да е именно тази наша група. Така беше нарушен обичайният монопол на кръг от няколко родни банди, които по традиция загряват публиката преди големите концерти. И определено рок ветеранът бе прав в избора си. Може само да желаем това участие да донесе бъдещи дивиденти за момчетата.

След тях, с известни паузи между изпълненията, запълнени от водещия Иван Матев, по-известен като Супер Любо, с хард рок караоке, последователно на сцената излязоха и рок динозаврите. Praying Mantis, X-UFO, Weapon и, разбира се, самият Денис Стратън с групата си, с която са на турне под надслов Iron Maiden Years. Всеки изнесе по над едночасов концерт, като рок маратонът постепенно набра пълната си мощност. Разбира се, върхът на изригването се случи при изпълнението на легендарния китарист и компания, които поделиха финалното си изпълнение с вокала на стренджърите Борис Тасков.

Aero Rock Starz е първото по рода си събитие от такъв мащаб, което се прави в Стара Загора. Въпреки чудесната организация – два стройни реда чисто нови биотоалетни, разположени на удобно място, охрана на всеки метър, разпоредители на паркинга и специално място за разпъване на палатки, не бе предвидена непоносимата жега, затова и концертът тръгна прекалено рано. С напредването на вечерта и засилването на нощния бриз обаче теренът постепенно се изпълни, което означава, че все пак на старозагорска земя има условия да се случват и още рок земетресения.

Информация: вестник Новината

Още новини