Начало Новини Актуално Около 200 млн. лв. са очакваните приходи от винетки през 2011 г.

Около 200 млн. лв. са очакваните приходи от винетки през 2011 г.

Актуално
Винетен стикер3 426 са пунктовете в страната, от които шофьорите могат да закупят винетни стикери за своите автомобили – търговски вериги, бензиностанции, през EasyPay или чрез сайта www.vinetka.com. След включването на Български пощи като партньор, пунктовете за разпространение са се увеличили с 2 000.

Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, след като си закупи винетка, информираха от пресцентъра на МРРБ.
197 млн. лв. са очакваните приходи от винетки през 2011 г., каза още министър Плевнелиев и допълни, че в момента на пазара има в оборот 2 550 000 стикери за 190,5 млн. лв. За сравнение той посочи, че през изминалата година приходите от продажбата им са били 195 млн. лв., а през 2009 г. - 192 млн. лв. Той съобщи, че реализираните продажби през първите седмици на годината са за около 25 млн. лв.
Новост за шофьорите от тази година е попълването на регистрационния номер на превозното средство в горната част на винетния стикер. За момента това не е задължително, но след влизането на промените в Закона за пътищата, за изпълнението му ще се следи стриктно от контролните органи. Глобата за автомобили за физически лица ще бъде 300 лв., а за автобуси и камиони – 3 000 лв. За юридически лица глобите ще бъдат съответно 400 лв. и 4 000 лв. Министър Плевнелиев уточни, че след влизането на промените в Закона в сила, единственото изключение ще бъде направено за гражданите, които са закупили годишни винетки, но не са нанесли в тях регистрационния номер на автомобила. Ако шофьор кара с годишна винетка, но не е нанесъл номера на колата, той няма да бъде глобяван, защото сега няма нормативна норма, по която това да бъде направено, поясни министър Плевнелиев. Номерата на стикерите ще бъдат вкарвани в база данни, за да могат полицаите да проверяват тяхната законност, обясни той.
Около 400 - 410 млн. лв. са необходими, за да бъде решен проблемът с дупките по пътищата в страната, каза министър Плевнелиев. Той съобщи, че държавата е вложила 145 млн. за запълване на дупки по пътищата и за зимно почистване през миналата година. Освен тези разходи, се правят и такива за текущо поддържане, допълни министър Плевнелиев. Така реализираните 195 млн. лв. приходи от продажба винетни стикери през 2010 г. са изразходвани изцяло за рехабилитацията и поддръжката на пътната инфраструктура, каза министър Плевнелиев.

Още новини