Начало Новини Актуално Около 200 жители на Гълъбово протестираха

Около 200 жители на Гълъбово протестираха

Актуално

Около 200 жители на Гълъбово вчера изразиха несъгласието си с политиката на американските инвеститори на новата ТЕЦ. Според общинския съветник Бойко Митев: "Местните не са нито маймуни, нито аборигени и няма да позволят на Ей И Ес да правят каквото на тях им харесва.

Ние искаме да се спазват законите и протестите ни са именно за това", подчерта ораторът. Митев заяви, че на въпрос на изпълнителния директор на Ей И Ес Лирой Рийд защо строят нова сграда на общината е отговорил, че тук ще бъде бъдещият енергиен център на България. Затова в Гълъбово вече имали и Районен съд, пише вестник Старозагорски новини.
Войната на местната власт срещу американския инвеститор върви вече от доста време. Митев припомни, че преди осем месеца двете страни са се договорили да изгладят отношенията си, но наскоро били получили проектоспоразумение, "което ги поставяло в неравноправно и обидно положение. Клаузите са загробващи - каза общинският съветник.- Американците искат от нас да прекратим всички съдебни спорове, да оттеглим всичките си претенции и да не реагираме дори при промяна на законодателството". Ако това споразумение се подпишело, то от Ей И Ес щели да предоставят един милион евро за ремонт на пътища в града. Митев каза още, че Обама се е извинил на индианците, но жителите на Гълъбово нямало да чакат 300 години, а искали проблемите да се решат сега. Според председателя на Общинския съвет Янка Петрова, въпросният един милион евро можел и да не стигне дори за ремонта на бул. "Република", но от Ей И Ес заявявали, че офертата е окончателна. Утре от 10 часа юристите на инвеститора и представители на Общината и Общинския съвет щели да се съберат отново и да направят пореден опит за изглаждане на противоречията. Протестът пък пред сградата на Ей И Ес имал за цел да покаже, че населението няма да отстъпи. Напрежението ескалира, след като стана известно, че на площадката на черното езеро на "Брикел" ще се изгражда аварийно депо за отпадъци на американската ТЕЦ. Петрова каза, че нов доклад за оценка на въздействието на околната среда не е правен и че строителното разрешително е издадено след промяна на комплексното разрешително от МОСВ.

От Инициативния комитет настояват Ей И Ес да освободи общинските имоти, които ползва неправомерно и за които се водят нескончаеми дела. Да изпълни поетите ангажименти към гражданите - създаване на "зелени училища" и провеждане на щателни профилактични прегледи на населението. Да изгради аварийната площадка за отпадъци на безопасно за здравето на хората разстояние.
На митинга беше съобщено още, че Гълъбово е най-замърсеният град в България и че децата им боледуват 5 пъти повече от връстниците си. Не липсваха и въпроси какво става с пепелината и гипса сега и къде се съхранява той - централата вече работи и правят проби, а гуменотранспортната лента към постоянното депо за отпадъци - не.
Другите искания са да се очистят натрупаните около с.Обручище азбестови отпадъци, останали от разчистването на площадката за новата ТЕЦ, да се осигури достъп до частните имоти на хората (заради четирикилометровата гуменотранспортна лента се търсят обиколни пътища) и да се предотврати опасността от наводнения по река Кумлия от строителството на новия сгуроотвал. Освен всичко това Митев риторично попита правителството на каква цена ще бъде изкупуван токът от новата централа. "До този момент не сме видели договора, но се говори, че ел.енергията от Ей И Ес ще се изкупува от НЕК на пет пъти по-висока цена от останалата", каза той.
В случай, че Ей И Ес не започне в едноседмичен срок реалното решаване на поставените проблеми, от Инициативния комитет се заканват всеки ден да организират едночасови предупредителни протестни действия. Ако и това не помогне, гълъбовци имали готовност да сезират Съда на европейските общности в Люксембург.

Още новини