Начало Новини Актуално Около 150 железничари стачкуваха в Стара Загора

Около 150 железничари стачкуваха в Стара Загора

Актуално

Точно в 8 часа на 24 ноември около петдесет железничари  излязоха на перона на гара Стара Загора с лентички КНСБ - стачка и сини шапки на КТ Подкрепа.  В 8.15 часа по разписание пристигна международният Босфор експрес от Истанбул за Букурещ.

Това беше и единствената композиция, която остана на гарата до 16 часа, пътниците бяха спокойни и очевидно бяха уведомени за стачката. Влакът от Бургас за Пловдив беше пропуснат, след като предварително е било заявено, че екипът не стачкува. Фоайето на гарата беше пусто, желаещи да пътуват почти нямаше, билетните каси бяха затворени, но служителите бяха по местата си. Само ръководител-движение и началник-отдел Eксплоатация при БДЖ - Стара Загора, са заявили, че няма да участват в протеста, споделиха протестиращи.

За да увери колегите си, че твърдението за незаконност на стачката не отговаря на истината, Димитър Динев - председател на Стачния комитет на синдикатите на железничарите към КНСБ, прочете становището на юристите на стачните комитети. По думите му работодателят има право да се информира дали работниците стачкуват, но само устно, незаконно е да се правят писмени изявления за участие в стачка.  
Нашата единствена цел е подписването на колективния трудов договор в ДП Национална компания железопътна инфраструктура и БДЖ ЕАД и спазване на стачните споразумения от 10 март, посочи в словото си Димитър Динев. Стачкуват работещите в локомотивно депо, ревизорите, вагонно-ремонтния цех, товаpните превози, жп секциите от НК Железопътна инфраструктура, елсекцията на гара Стара Загора, а най-много са хората от превозните бригади, обяви той. По данни на синдикатите в Стара Загора са протестирали общо 150 човека, но нямаше точна информация колко са на територията на областта.

Стачката е безсрочна и съгласно арбитража, тя започва всеки ден в 8 и продължава до 16 часа. Заради липсата на Колективен договор работещите в системата ще загубят редица социални придобивки и около 2000 лева годишно. Ако това не се постигне, ще бъдат виновни не синдикатите, а продажниците. Сигурен съм в готовността ви да продължим стачката и на 25, и на 26 и на 27 ноември, до подписване на договора, каза Динев. С одобрителни възгласи протестиращите посрещнаха съобщенията за ситуацията в страната и със скандирания Оставка изразиха отношението си към ръководството на БДЖ. Появи се и предложение да се направи списък на нестачкуващите, който да се постави на информационното табло.
Стачката е законна и никой няма основание да плаши с уволнение подкрепилите стачните действия служители и железничари, присъедини се към колегите си и Гочо Гочев - председател на Националния железничарски синдикат към КТ Подкрепа.
Вчера премиерът Бойко Борисов е наредил на транспортния министър Ивайло Московски спешно да сяда и да се договаря със синдикатите в железниците. Това е пътят, за да се постигне договореност - да отстоявате правата си, съобщи лидерът на СРС Подкрепа в Стара Загора Михаил Михайлов.
Искаме да се подпише колективния трудов договор, за да защитим правата си. Лошо е да спират влакове, лошо е да остават хора без работа. Краде се много, няма нова техника, а и да има - хората трябва да се обучат да работят с нея, коментира участник в стачката, представил се като Христо. Началниците са много, не работниците, вметна негов колега. Повечето отказваха да говорят или да се представят. Мнозина смятат, че всичко е заради интереси към приватизацията на Товарни превози, където в последно време се забелязвало оживление и имало добри перспективи.

Необяснимо е защо при нас се премахва съвременна техника, от преди 11 години, а се оставя такава от Барон-Хиршово време. Европейската комисия иска до 2012 година да се хармонизира законодателството за жп транспорта и той да стане приоритетен, предвидено е да се отпуснат много средства. Нямаме обяснение за тези действия, каза Николай Гичев, член на Координационния съвет на Съюза на железничарите към КНСБ. В момента се премахва контактната мрежа на 9 коловоза на гарата и на още 6 на гара разпределителна, след което ще бъдат премахнати и самите коловози.
С декларации стачката подкрепиха Синдикатът на българските учители, двете синдикални организации на КНСБ и КТ Подкрепа в Мини Марица-изток, Федерацията на строителните синдикати, Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора и Федерацията на синдикатите в здравеопазването.
В рамките на деня вчера никой от ръководството на холдинга и министерството не е изявил желание за диалог, каза Димитър Динев. Днес от 8 часа протестните действия ще продължат.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини