Начало Новини Актуално Около 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании

Около 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании

Актуално

Около 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании и те са концентрирани в почти всички сектори на икономиката ни: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с посланика на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

Надявам се, че инициативата, която стартирахме във формат закуска с инвеститори допринесе за подобряване на диалога и бизнес средата за представителите на австрийския бизнес, каза министър Стоянов и допълни, че българската държава ще продължи да работи за положителното развитие на двустранните икономически отношения между двете страни. Австрия е вторият най-голям инвеститор в България с общо над 5 млрд. евро инвестиции в нашата страна, добави Никола Стоянов.

Министър Стоянов подчерта, че България има потенциал да се развива като регионален лидер в областта на цифровите технологии и иновациите, а също и в аутсорсинга на услуги. В тази връзка е приоритетно стартирането на повече проекти между компании от двете страни в тази област и насърчаване на развойната и изследователска дейност. По думите му сред другите перспективни области на двустранно сътрудничество са секторите на транспортната инфраструктура и технологиите за опазване на околната среда и енергоспестяването.

В срещата взеха участие и Волфганг Тил, заместник-ръководител на мисията у нас и Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Република Австрия в Република България.

Още новини