Начало Новини Актуално Огнян Драганов ще ръководи Старозагорската опера през следващите 4 години

Огнян Драганов ще ръководи Старозагорската опера през следващите 4 години

Актуално

Огнян Драганов е избран за втори мандат след проведен конкурс на Министерството на културата на 5 февруари 2021 г. Съгласно чл. 13, ал. 1 от Наредба № Н-4/14.06.2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти за успешно издържал конкурса се счита кандидат, който е събрал не по-малко от 2/3 от максималния брой точки по оценъчните карти в съответствие с чл. 11, ал. 4, т. 2, а именно 2/3 от 720 точки. Огнян Драганов спечели конкурса с 480 точки.

През следващите 4 години Огнян Драганов ще продължи да ръководи Старозагорската опера със своя екип: Веселина Кацарова - артистичен директор, Ивайло Кринчев - главен диригент и Силвия Томова - художествен ръководител на балета.

Огнян Драганов успя през периода 2015 - 2020 да изведе ръководената от него Държавна опера - Стара Загора в първите редици на музикалния живот на България. Личност с огромна и увличаща енергия, космополитен формат и необикновена творческа фантазия. Огнян Драганов не спира да търси, да експериментира, да обединява, да създава продукции, отговарящи на световните културни стандарти. Приоритет в репертоарната и управленска политика на Огнян Драганов и неговия екип са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, създаването на висококачествени оперни и балетни продукции, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката За първи път в България - Опера на стадиона, Опера с кукли, Опера в цирка. По негова покана идват за първи път в България артисти със световно признание от ранга на оперната звезда Мария Гулегина. Международният творчески и артистичен обмен, партньорството с авторитетните европейски оперни театри Дойче опер - Берлин и Театро лирико - Каляри, Италия, успешното участие в международни иновативни проекти разкриват още по-широки хоризонти във вече устойчивото присъствие на Старозагорската опера не само в България, но и на световната оперна карта. Многонационалната балетна трупа със своето стремително възходящо развитие допринася за международното признание и разпознаваемост на първия извънстоличен оперен театър с респектираща 95 годишна история. Старозагорската опера се превърна в привлекателно и предпочитано място за работа на музиканти и оперни и балетни артисти от България и целия свят.

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера - Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването и развитието на постоянна камерна оперна сцена В джоба 234, усвояването на нетрадиционни сценични пространства в Историческия музей, Къщата на арх. Димов, заседателната зала на Общинския съвет в Стара Загора и в различни градове на България, възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство, учредяването на Балканската оперна мрежа, създаването на Детско-юношеската студия за опера и балет Маргаритки, инициирането на интерактивни образователни програми за деца и възрастни и др.

Огнян Драгонов завършва Средното Музикално училище Христина Морфова Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет - два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия Панчо Владигеров София - специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998-2002 година. Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година - поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери Тоска, Мадам Бътерфлай, Бохеми, Лучия Ди Ламермур, Любовен еликсир, Дон Паскуале на Доницети, Вердиевите Трубадур, Аида, Набуко, Ернани, Травиата, Бал с маски, Фалстаф, Атила. Талантливият режисьор счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика - оперите Евгений Онегин и Дама Пика, които поставя в Сараево и Санкт Петербург. Сред последните му ангажименти са постановките на оперите Дон Жуан и Джани Скики в далечна Колумбия, където вече е познат със своите постановки на оперите Бал с маски, Лучия Ди Ламермур, Норма, през 2015 - поставя Слугинята-господарка в Словения, а в края на 2015 поставя на сцената на Старозагорската опера уникалния спектакъл на операта Лучия ди Ламермур от Доницети - творческият екип на спектакъла получава голямата награда Стара Загора праз май 2016. През март-април 2017 година Огнян Драганов осъществява още една впечатляваща продукция в своята многолика творческа кариера - спектакъла на операта Бохеми, която предизвика фурор в музикалните среди. По негова режисура се осъществиха първата оперно-куклена продукция на операта Турандот от Пучини и за първи път Палячи - опера под купола на цирк Балкански, които преобразиха представите за традиционен оперен спектакъл в България, съобщават от Държавна опера - Стара Загора.

Огнян Драганов е главен режисьор на Русенската опера в продължение на три сезона. От 29 април 2015 поема като временно изпълняващ длъжността директор Старозагорската опера. От края на месец август 2016 - е официално назначен за директор на Старозагорската опера след спечелен конкурс.

Огнян Драганов е отличен с годишната награда Златното перо 2016 на Класик ФМ Радио и галерия Макта. През 2019 г. по повод 24 май стана носител на Наградата Стара Загора за своя значим принос за възхода на Старозагорската опера и културния живот на своя роден град Стара Загора.

Още новини