Начало Новини Актуално Офисът на НАП в Стара Загора скъсява пътя за събиране на забавени пращания

Офисът на НАП в Стара Загора скъсява пътя за събиране на забавени пращания

Актуално
офис на НАП Стара Загора

След обаждане на служители от информационния център на офиса на НАП в Стара Загора, 6 от 10 клиента са платили задълженията си от невнесен в срок данък върху доходите на физическите лица. В рамките на седмица след проведените разговори длъжниците са направили проверка в Офиса на НАП в Стара Загора и от неплатени 15 657 лева в хазната вече са постъпили 11 860 лева.

От началото на 2010 година е въведена нова практика при събирането на по-малки дългове към бюджета, при които разходите по принудителното изпълнение са равни или превишават стойността на вземането на държавата. В тези случаи обаждането от колцентъра на НАП спестява значителни средства от разходите по изпращане на покани, работни заплати на публични изпълнители, както и значително съкращава времето за уведомяване на длъжника.
Увеличиха се обаче случаите на телефонни измами от хора представящи се по телефона за служители на „Агенция за плащания” или директно за служители на НАП. Некоректни длъжници могат да получат обаждане от публичен изпълнител или от инспектор по приходите, при такова обаждане е необходимо да се информирате за имената му, длъжността и телефон за контакт. При обаждане от служител от информационния център на НАП и напомняне за неплатени в срок данъци или осигуровки, длъжникът трябва да посети най-близкия Офис на НАП в страната да направи справка за актуалната сума на задълженията си (главница и лихва).

Всички плащания към Агенцията за приходите са само по банков път. Служители на НАП не могат да поискат плащане в брой. При такова обаждане със сигурност става въпрос за телефонни измамници.

Още новини