Начало Новини Актуално Одобриха 18 проекта по Програма за развитие на селските райони

Одобриха 18 проекта по Програма за развитие на селските райони

Актуално

18 проекта на земеделски производители от 10 общини бяха одобрени по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Предприемачите подписаха договори с ДФ Земеделие в края на 2009 г., като предстои да инвестират близо 8.5 млн лв в закупуване на земеделска техника, с което ще модернизират бизнеса си през 2010 г., съобщават от Елана Инвестъмънт.

Тези земеделски производители развиват стопанства в общините Монтана, Видин, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Половината от тях вече са осъществили успешно по един проект по мярка 121 Модернизиране на земеделските стопанства и с втори одобрен проект ще инвестират в нова земеделска техника, с която ще подобрят значително ефективността на бизнеса си тази година, предаде econ.bg.

Кристина Цветанска, изпълнителен директор на Еалана Инвестмънт, заяви:
Мярка 121 на ПРСР допринася за повишаването на технологичното равнище на българското земеделие, което е основен фактор за подобряване на конкурентоспособността на българското селско стопанство в рамките на Европейския съюз. По данни от икономическите анализи производителността на труда в селското ни стопанство все още е около 3 пъти по-ниска от тази в други сектори на икономиката и се намира на едно от най-ниските нива в Общността. Въвеждането на модерна техника и технологии в земеделието ще оптимизира процесите много бързо и ще направи земеделското производство в пъти по-ефективно за кратко време.
По данни на ДФ Земеделие от 28 декември 2009 г. по ПРСР са одобрени за две години общо 7000 проекта, за които има подписани 4344 договори за безвъзмездна помощ на стойност над 925 млн лв.

Още новини