Начало Новини Актуално Одобрени са първите проекти за нови предприятия по Програмата за развитие на селските райони

Одобрени са първите проекти за нови предприятия по Програмата за развитие на селските райони

Актуално

По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. вече са одобрени първите проекти за изграждане на нови и модернизиране на съществуващи предприятия в преработвателния сектор. Инвестиции в тази сфера се финансират по Мярка 123 Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти от програмата. На заседание на Експертна комисия за осигуряване на прозрачност (EКОП) в петък – 16 април, одобрение получиха 12 проекта с инвестиции на обща стойност 51.2 млн. лв., съобщи на сайта си ДФ Земеделие.

Четири от одобрените проекти предвиждат изграждане на изцяло нови предприятия, в т.ч. – винарска изба, две консервни фабрики и мелничен комбинат. Инвестициите по тях възлизат на над 20 млн. лв. По Програмата за развитие на селските райони се покриват до 50% от извършените инвестиционни разходи по даден проект след неговото коректно изпълнение.
Останалите проекти, също получили одобрение по ПРСР, са за модернизиране и обновяване на съществуващите предприятия в месопреработвателния бранш, зърнено-мелничарската промишленост и преработката на плодове и зеленчуци.
Предстои до седмица одобрените кандидати да бъдат поканени от Държавен фонд Земеделие за подписване на договори за безвъзмездно финансиране по програмата. В петък – 23 април, ще се състои следващо заседание на Експертна комисия за осигуряване на прозрачност (EКОП), на което отново ще се разглеждат проекти по Мярка 123 Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти от ПРСР.
По Мярка 123 са подадени общо 138 проекта с инвестиции на стойност 115 млн. евро.

Още новини