Начало Новини Актуално Очакват резултатите за вирусния менингит от НЦЗПБ

Очакват резултатите за вирусния менингит от НЦЗПБ

Актуално

Днес или утре се очакват резултатите от взетите проби на болните от вирусен менингит. Те се изследват в референтната лаборатория към Националния център за заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) в София. До вчера броят на хоспитализираните в Детско инфекциозно отделение на МБАЛ Киркович - Стара Загора, е 16, по информация на завеждащия доц.д-р Лилия Пекова. Децата са от цялата област и не може да се твърди, че има причинно-следствена връзка между тях.

Проф. д-р Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология на инфекциозните заболявания, посочва, че има леко увеличение на болните от вирусен менингит в цялата страна. От началото на годината съобщените случаи са 141, а най-засегнатите към момента са областите Стара Загора и Пловдив.
По мнение на специалистите, най-вероятната причина за заболяването са ентеровируси. Този вид менингит има характерна клинична картина - висока температура, главоболие, гадене и повръщане. Доказано е, че ентеровирусите се разпространяват най-вече чрез контакт с повърхности, замърсени със секрети от горните дихателни пътища, или по орално-фекален път. Най-доброто средство за профилактика е хигиената. Затова, за да се намали рискът от заразяване с ентеровируси, е необходимо многократно и грижливо миене на ръцете със сапун, а също и да се избягва употребата на общи прибори от много хора. Уязвими са всички, които не са преболедували от тези инфекции, поради която малките деца са най-често засегнати. Поводи за безпокойство във връзка с разпространението на инфекциозните заболявания на този етап категорично няма, считат инфекционистите.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини