Начало Новини Актуално Очаквания за бюджетен дефицит през 2010 година от 1% от брутния вътрешен продукт

Очаквания за бюджетен дефицит през 2010 година от 1% от брутния вътрешен продукт

Актуално

България тази година няма да приключи с балансиран бюджет въпреки амбициозните цели на правителството. Дори премиерът Борисов и президентът Първанов се оказа, че поддържат една и съща теза по отношение дупката в хазната. Бюджетният дефицит за тази година ще стигне около 1% от БВП и затова бюджетът ще бъде преразгледан през юни, призна министьр-председателят след дискусията България - накъде след кризата, организирана от президента.

Георги Първанов каза, че ако през 2010 г. се наложи актуализация на хазната, -Трябва да се заложи дефицит не от 0.7, а 1.5-2%. Това ще създаде стимули както за бизнеса, така и за домакинствата, смята държавният глава.
По думите на Първанов балансирането на бюджета не трябва да бъде самоцел за сметка на отделни социални групи - лекари, жп работници и др. Президентът допълни, че твърдо застава зад целта - влизането ни в ERMII и еврозоната, където критерият е дефицитът да е 3%. Той обаче наблегна, че това трябва да стане с работеща икономика, а не с фалирали компании и безработни българи. Всички работодателски и браншови организации са единодушни, че ако искаме да оцелее реалният производствен сектор, държавата трябва да изпълнява ролята си на коректен платец, каза още Първанов.
Според него стимулите на правителството трябва да са насочени към следните сфери - бизнес, потребление, здравеопазване, социално подпомагане, инвестиции в инфраструктура. Първата и най-важна стъпка е държавата да се разплати с фирмите за онези обществени поръчки, които са ефективно изпълнени, посъветва президентът. Да се търсят начини за стимулиране на заетостта. По думите му вътрешното търсене може да се подпомогне чрез увеличаване на минималната работна заплата. Той беше категоричен, че старите пътища на растежа вече не са надеждни и трябва да се заложи на иновации и високи технологии, за да се съвземе българската икономика, пише вестник Пари.
Най-голяма критика, отправена към сегашното правителство, е липсата на дългосрочна национална стратегия. Не може Европа да подготвя план за 2020 г., а антикризисният план на кабинета Борисов да е до юни 2010 г. Първанов посъветва управляващите да разработят 10-годишна стратегия. По всяка вероятност идването на новия вицепремиер, макроикономиста Илиян Михов, е именно с тази цел, коментираха източници на в. Пари. Освен еврозоната неговата задача ще е да разработи план за развитието на страната ни до 2030 г. А така може да изпреварим дори европейците.

Кабинетът действа краткосрочно

Не виждам мерки, които действително ще направят българската икономика интегрирана в бъдещата, следкризисна икономика на ЕС, каза евродепутатът (Коалиция за България) и бивш вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин по време на дискусията, организирана от президента.
Той уточни, че сега правителството сезанимава с краткосрочни мерки, които да решават краткосрочни проблеми. Инструментите за
тези мерки все повече ще намаляват. Докато все още има възможности, действително България трябва да направи така, че след кризата тя да бъде една много по-интегрирана страна в европейската икономика, каза още Калфин. Според него има три етапа на действие на правителството при настъпване на кризата.
Европейските ръководители взимат мерки за стимулиране на търсенето, увеличение на доверието и контрола върху финансовата система. Във финансова криза виждаме, че във всички европейски страни фискалната политика минава на втори план, уточни още евродепутатът.

През юни бюджет 2010 ще бъде преразгледан
. Дотогава очаквам преговорите в ЕС да вървят добре и да получим одобрение за влизане в чакалнята за еврозоната. Възможно е да приключим годината с 1% бюджетен дефицит (досега целта беше балансирането на бюджета както за миналата, така и за тази година - бел. ред-)-
Всеки ден наблюдавам финансово-икономическата обстановка у нас. Това е и причината да поканя за трети вицепремиер макроикономиста Илиян Михов, за да помага. Той и сега оказва подкрепа, тъй като ми е съветник и е част от моя икономически екип.
Никак не съм оптимист, че кризата ще си отиде. На теоретиците ще кажа, че ако имаше антикризисни мерки, които в Европа да работят, щях да ги препиша и да ги приложа и у нас. Така че смятам да прекратим теоретизирането на мерките за излизане от кризата. Ако получа добри предложения, те ще бъдат анализирани и по-късно ще ги приложим. Има няколко безспорни факта, в това число и казаното от президента Първанов, по бюджета. Или пускаш дефицит, или не, или се харчат парите веднага, или по-късно. I Но в същото време има шанс да влезем в еврозоната и оттам да произлязат положителни за страната събития. И в момента пускаме дефицит, за да разплатим вересиите на Станишев. Вече започна разплащането със строителните фирми. И затова на фирмите им казахме, който свали с 10% от договорите, сиреч заложените комисио-ни, плащаме веднага, за сто милиона лева плащаме веднага.
Освен това да не забравяме, че аз поех целия пасив за отлаганите 20-годишни проблеми с I болниците, БДЖ и др.

Още новини