Начало Новини Актуално Очакване за ръст на ипотечното кредитиране с 9% през 2011 г.

Очакване за ръст на ипотечното кредитиране с 9% през 2011 г.

Актуално
ипотека

За 2011 г. ръстът в ипотечното кредитиране ще е в рамките на 7-9%. Лихвените нива ще следват развитието и активността на пазара, като през втората половина на годината ще слязат на нива 6.25 – 6.75% в евро и 7.5 – 8% в лева, прогнозира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

Компанията очаква слаба активност през първото тримесечие на 2011 г. Това се отнася както за търсенето от страна на клиентите, така и за промоционалните кампании на финансовите институции. През януари-март лихвените нива ще се запазят около постигнатите в края на 2010 г., като разликата на евровите и левовите кредити също ще се запази, пише вестник Класа.

„По-сериозно раздвижване на пазара ще видим през второто и третото тримесечие на годината, като очакванията ни са ипотечното кредитиране в края на деветмесечието на 2011 г. да формира ръст спрямо 2010 г. в рамките на 6-8%”, смята експертът. Тенденцията при лошите кредити най-вероятно ще се обърне и те ще започнат да намаляват. Максималният процент на финансиране при покупка на имот ще се движи в рамките на 80-85% за монолитно строителство и 70-75% за панелно строителство. Очакванията на КредитЦентър са догодина да се обогати гамата от ипотечни кредити и освен продуктите с фиксирана лихва за определен период, преференции за първи дом, флекси кредитите и кредитите в комбинация със спестовни и други продукти. Ще се появят и повече продукти, насочени към рефинансиране и обединяване на по-голям брой задължения.

* * *

КредитЦентър: 9% ръст на ипотечните кредити догодина
По-големи заеми и фиксирана лихва - това са очакванията на кредитна


Ръстът при ипотечното кредитиране ще продължи и през цялата 2011 г., прогнозират кредитните консултанти от „КредитЦентър". Според тях се очертават няколко тенденции пред банковия сектор - спад на лошите кредити, по-ниски лихви през второто тримесечие на 2011 г. и нови банкови продукти.

Фиксираната лихва е на мода

През следващата година банките ще се обърнат към кредитите с фиксирана лихва, прогнозират от „КредитЦентър". През последните месеци повече банки започнаха да предлагат подобни продукти, а през следващата година се очаква това да се превърне в тенденция, пише вестник Пари.
В момента на пазара фиксирана лихва предлагат осем банки - Емпорики банк, УниКредит Булбанк, Алфа Банк, Първа инвестиционна банка, МКБ Юнионбанк, Пощенска банка, Банка Пи-реос и ПроКредит Банк. Офертите са за ипотечни и за потребителски кредити. Банкерите коментираха, че фиксираната лихва зависи от политиката на банката, като припомниха, че търсенето определя предлагането. Изпълнителният директор на „КредитЦентър" Тихомир Тошев обясни, че клиентите сега търсят повече сигурност и това е причината банките да се насочат към предлагането на фиксирана лихва. „Кре-дитоискателите са притеснени от евентуално оскъпя-ване на кредитите, защото все още има негативни прогнози. Това е причината да искат фиксирани лихви, които дават прогнозируеми разходи", обясни Тошев. Той прогнозира още, че през следващите три години лихвените нива ще са слезли до нивата, на които се договарят кредитите с фиксирана лихва сега - те варират между 5.85 и 8.50% в зависимост от валутата, срочността на кредита и процента външно финансиране.
Друго основно перо в портфолиото на банките ще бъдат флекси кредитите и заемите, които включват и спестовни продукти.

Поглед в бъдещето

През първото тримесечие на 2011 п активността на пазара на ипотечно кредитиране ще е сравнително слаба, прогнозират от „КредитЦентър". Това се отнася и за търсенето, и за предлагането на ипотечни кредити. Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, обясни, че първото тримесечие на годината традиционно е по-слабо, защото тогава хората плащат данъците си, а някои бизнеси, като земеделските производители, се подготвят за годината. Според нея интересът към ипотечните кредити ще бъде продиктуван от цените. „Цените достигнаха предела си и не се очаква да има ново понижение. Хората, които имат нужда от жилище, може би ще се възползват от това", обясни Маринова.
Според анализа на кредитните консултанти по-сериозно раздвижване на пазара на ипотечните кредити ще има през второто и третото тримесечие на годината. Очакванията са, че за цялата 2011-а ще има ръст на ипотечното кредитиране между 7 и 9%.

С no-ниски цени

Спадът на лихвите, който започна от началото на тази година, ще продължи и през 2011 г. Кредитните консултанти прогнозират, че през втората половина на годината лихвите по евро-вите кредити ще намалеят до нива от 6.25-6.75%, а за левовите 7.5-8%. Банкерите не се наеха да прогнозират до какви нива може да намалеят лихвите. Виолина Маринова обясни, че всичко зависи от икономическата обстановка. „Спад може да има, ако тя се развива в положителна посока", коментира тя. По думите й, ако параметрите, които заложи правителството в бюджета за следващата година, се изпълнят, нещата ще тръгнат в положителна посока.

 

Още новини