Начало Новини Актуално Очаква се рязко влошаване на времето, заледени участъци и снегонавявания

Очаква се рязко влошаване на времето, заледени участъци и снегонавявания

Актуално
Стара Загора

Заради очакваното влошаване на метеорологичните и пътни условия през следващите дни и за да се избегнат инциденти, попадане в задръствания и колони Пътна полиция отправя към шофьорите няколко препоръки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Очакваният снеговалеж, силен вятър и рязкото спадане на температурите в цялата страна, ще се образуват снегонавявания и заледявания, които ще създадат опасности от пътни злополуки. Най-сериозни затруднения се очакват в планинските райони и в Северна България.
Пътна полиция припомня, че рискът е особено голям за младите и с малък стаж водачи, и тези, които са с неподготвени за зимата автомобили - с летни и износени гуми.
Преценете ангажиментите си за утре и през следващите дни и по възможност отложете пътуванията с автомобили. Същото би трябвало да направите и ако нямате, или притежавате съвсем малък опит в шофирането при зимни условия;
Не потегляйте към планински пътища и проходи, ако автомобилът не е с добри зимни гуми  и ако не разполагате с вериги за сняг. Не разчитайте, че ако автомобилът ви забоксува ще бъде теглен на дълго разстояние.
Заради прекъснатия участък от международния път София – Кулата между Симитли и Кресна, движението е насочено по маршрута Симитли - Предел - Разлог - Банско - Гоце Делчев и оттам към ГКПП - Илинден и към прохода Попови ливади  (по направлението за ГКПП - Кулата, Петрич и Сандански). По този маршрут се движат и много тежкотоварни автомобили, които на проходите Предел и Попови ливади могат да затруднят или блокират движението. Затова е по-добре да не планирате пътуване в това направление. Рискови за неподготвени леки и товарни автомобили от утре ще са и всички планински проходи.
Ако все пак предприемете пътуване, резервоарът трябва да е добре зареден с гориво.Носете със себе си топли дрехи, защото може да се наложи престояване в колона при ниски температури и валеж. Зад волана трябва да е най-опитният водач.
При образуване на колони при временно спиране на движението на автомагистралите за почистване, не заемайте дясната (аварийна) лента, за да имат достъп разчистващите машини, автомобилите на полицията, Спешна помощ и Гражданска защита. В противен случай можете да станете причина за трайно задръстване и невъзможност от оказване на помощ на пострадали.
Не навлизайте в проблемни участъци, ако регулировчици ви дават ясен знак, че това е забранено. Ако пренебрегнете забраната, може да закъсате още на първите километри.
Не предприемайте пътуване преди да сте се осведомили за проходимостта на пътищата и условията за движение, както и за прогнозата за времето.
При пътна злополука сигнализирайте на телефони 112 и 166.

Още новини