Начало Новини Актуално Очаква се ръст брутния вътрешен продукт през 2011 година

Очаква се ръст брутния вътрешен продукт през 2011 година

Актуално
прогноза икономика

Ръстът на брутния вътрешен продукт на България през 2011 година се очаква да достигне 3,8 на сто, а през следващата - 4,7 на сто, основно поради разширяването на вътрешното търсене. Това заяви Валентин Чавдаров, член на Управителния съвет на сдружението Агенция за икономически анализи и прогнози. Тази година според прогнози на агенцията страната ще намали бюджетния си дефицит под 3 на сто от БВП.

Ръстът на инвестициите през 2011 г. ще е 5,8 на сто, а на потреблението - 1,9 на сто. По финансовата сметка се очакват преки чуждестранни инвестиции в страната около 1,5 млрд.евро през тази година. Възстановяването на потреблението ще стане по-чувствително през 2012 г. с подобряването на пазара на труда. Прогнозите за 2011 г. са за ускоряване на инфлацията до 3,8 на сто, основно движена от динамиката на цените на храните и петрола, които ще продължат да нарастват чувствително до средата на годината. За 2012 г. инфлацията ще бъде по-ниска - 3 на сто, информира БНР.

Безработицата тази година ще се покачи слабо до 10,8 на сто, след което ще се върне на нивото от 2010 г. Растежът на кредити ще се ускори през тази и следващата години до 7,4 и 9,7 на сто. Мораториумът на цените на петролните продукти е вид договорка. Това си е форма на картелно споразумение, в което участва и държавата, и тя не би трябвало да го допуска, каза председателят на УС на сдружението Стефанп Цветков. По думите му подобни стъпки се предприемат по света, но при правила, при които например държавата се договаря да даде субсидии с ясен размер, за да поддържа определени цени. Ние може да се сме против субсидирането, но е ясно колко пари и за какво са похарчени, допълни Цветков.

Още новини