Начало Новини Актуално Очаква се поскъпване на живота с около 5 процента през 2011 г.

Очаква се поскъпване на живота с около 5 процента през 2011 г.

Актуално
инфлация

Инфлацията продължава да расте, съобщават експертите от Центъра за икономическо развитие (ЦИР) в тримесечния си доклад Икономиката на България, април 2011 г. От началото на годината до март натрупаната инфлацията по Индекса на потребителските цени е 2,4 %, а на годишна база цените растат с 5,6 % през март. Всичко това показва, че инфлация за 2011 г. в България ще надхвърли миналогодишната, която беше 4,5 %.

Очаква се поскъпването на живота да е около 5 %. Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на българската икономика през първото тримесечие ще е в рамките на 0,5 - 1 на сто, пише вестник Земя. Растежът на икономиката ще се ускори през второто тримесечие и за цялата 2011 г. ръстът на БВП няма да е по-нисък от 2,5 на сто, смятат от ЦИР. Засега няма основания да се очаква този ръст да нахвърли 3 на сто, каквито са прогнозите на финансовото министерство. Според експертите най-засегнатият от кризата сектор -строителството има потенциал през 2011 г. да се възстанови отново, под въздействието на гражданско-инженерното строителство, смятат в ЦИР. За най-гъвкаво справилия се с кризата сектор - промишлеността, експертите от центъра очакват растеж на годишна база с над 10 %, т.е. значително по-висок в сравнение с първото тримесечие на миналата година, а и от последното тримесечие на миналата година.

През 2010 г. аграрният сектор отбеляза най-висок растеж  (3,9 %), като през тази година земеделието отново ще набере скорост. Два сектора - държавно управление, образование и здравеопазване и нефинансови услуги, остават проблематични, а те представляват около 1/3 от БВП на страната и възстановяването на цялостната икономика се забавя поради техния спад. На тримесечна база секторите отбелязват сериозно свиване през втората половина на 2010 г, което означава, че не може да се очаква годишен ръст при тях в началото на 2011 г. Дъното на кризата за участниците на пазара на труда, които нямат работа, не е 2009 г, а 2010 г, твърдят още от ЦИР. След като през третото тримесечие на миналата година общият коефициент на тримесечната безработица намаля на 9,5 %, за четвъртото той отново се увеличи и достигна 11,2 %, което е близо до нивата от края на 2004 г. и началото на 2005 г.

Икономическият растеж се ускорява, но няма да мине 3%

Чуждестранните инвестиции може да достигнат 1,5-2 млрд. евро до края на годината

Икономическият растеж у нас ще се ускори през второто тримесечие, като за цялата година ще достигне между 2,5 и 3%. Това сочи доклад на Центъра за икономическо развитие за икономиката на България - април 2011, представен вчера. За първото тримесечие на 2011 г. очакваме слаб растеж на годишна база (около 0,5-1%,) с двигател промишлеността и износа на инвестиции, заяви изпълнителният директор на ЦИР Георги Прохаски.
Дъното на кризата у нас е било през четвъртото тримесечие на 2009 г. - общият икономически спад достига 5,5% за годината. 2010 г. бележи излизане от кризата, но то бе слабо и неустойчиво и за годината растежът на БВП достигна едва 0,2%, посочи още икономистът.

Най-силен удар е понесло строителството, което до 2008 г. се радваше на ръстове от 10 - 14% и беше моторът на икономиката, през 2009 г. добавената стойност в сектора спадна с 11,7%, информира вестник Класа. През първо тримесечие на т. г. браншът ще бъде отново с отрицателен растеж, се посочва още в доклада. Все пак Прохаски заяви, че се очаква леко оживление през второто тримесечие. Промишлеността се справя по-добре – тя отчита ръст от над 10% през януари-март и той ще продължи да се ускорява. Единственият сектор, според изп. директор на ЦИР, който не е бил повлиян от кризата, е финансовият.

Кризата все още е на дневен ред в сферата на търговията, хотелиерството, транспорт и съобщения и държавно управление, образование, здравеопазване.

Основният фактор за бавния икономически растеж е свитото потребление, което ни отделя от другите европейски страни. Другият фактор са чуждестранните инвестиции. Притокът на преки чуждестранни инвестиции през 2010 г. се е свил наполовина до 1,6 млрд. евро в сравнение с предходната година. Променила се и структурата им – финансовият сектор, търговията и недвижимите имоти са изоставени за сметка на производството и енергетиката. Сега въпросът е дали чуждестранните компании ще продължат да се въздържат от активно инвестиране и през 2011 г. Обемът на вложените от началото на 2011 г. чужди инвестиции е доста скромен – 53.4 млн. евро за два месеца, като за февруари се наблюдава отлив на капитали, дължащ се на плащания по получени вътрешнофирмени кредити. До края на годината ПЧИ биха могли да достигнат 1,5-2 млрд. евро, прогнозират от ЦИР. Там очакват, че годишната инфлация няма да надхвърли 5%, а безработицата – 9%.

Още новини