Начало Новини Актуално Очаква се първи блок на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово да започне работа в средата на 2010 г.

Очаква се първи блок на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово да започне работа в средата на 2010 г.

Актуално

Инвестицията на Ей И Ес в България е най-големият проект на компанията, който е в процес на изпълнение в този момента. Кризата причини проблеми, но те са преодолими за компанията. Благодарение на строга финансовата дисциплина кризата не влияе на проектите на AES в България, казва Рой Рийд, директор на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово.

- Г-н Рийд, с какво България е привлекателна за американския инвеститор?
- Тук има възможност за бизнес. Ей И Ес се опитва да създаде бизнес и в други части на Европа, да се разширява в Източна Европа като цяло. А България е стратегическо място. Съществува само финансов риск и това, че в България стават много законодателни промени. Смятам, че Ей И Ес ще има успех тук.
При разширяване на бизнеса ни тук или в близост до България, вече няма да има нужда от хора като мен. АКО ЕЙ И ЕС РЕШИ ДА ПОСТРОИ ЦЕНТРАЛА НАБЛИЗО, НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ Я УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИН.

- Как реагира Вашата компания на световната икономическа криза? Влияе ли тя и в каква посока на инвестиционните ви намерения в района на Гълъбово?
-  Аз не съм експерт по тази тема, но мисля, че Ей И Ес си взе поуки от случилото се през 2000 - 2001  г., когато фирми банкрутираха, дойде и 11-ти септември... В Ей И Ес не се справихме много добре тогава, имахме проблеми и мисля, че нашата управа се поучи от този опит. Имаше промени в мениджмънта на най-високо ниво. Днес се справяме с кризата. Ръководството успя да предвиди, че тя идва и се погрижихме да имаме добра позиция. Това на практика ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕ СМЕ ИМАЛИ ПРЕКАЛЕНО ГОЛЕМИ ЗАЕМИ.
По време, когато други фирми по света имат затруднения да се справят със своите заеми, ние успяваме и да нарастваме. Разбира се, кризата ни причини проблеми, но не такива, каквито щяхме да имаме, ако не бяхме на добра позиция. Тя не влияе върху нашите два проекта в България, които разработваме в момента. Разбира се, както навсякъде, финансовата дисциплина е по-строга.
Инвестицията на Ей И Ес в България е най-големият проект на компанията, който е в процес на работа в момента.

- На какъв етап е изграждането на централата сега? Какво предстои?
-  Около 75% е завършена. Строежът все още продължава, СЛЕДВАЩАТА ПО-СЪЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ СА ПУСКОВИТЕ ОПЕРАЦИИ.
В момента се работи главно по водоочистващата инсталация и се пуска въглищно-варовиковото стопанство.

- Ще има ли пуск в срок през 2010 година? Кога по-точно?
- По график се надяваме първи блок да започне да произвежда в средата на 2010 г. Ако всичко мине както е планирано, В СРЕДАТА НА 2010 Г. ПЪРВИ БЛОК ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ.
Очаквам месец след пуска на първи блок и втори блок да влезе в експлоатация. В момента те са на почти еднаква фаза на изграждане.

- Кой ще управлява централата след пуска й?
- Поел съм ангажимент да остана! година след започване на нормалната експлоатация. След това има добър шанс начело да застане българин. ГЛАВНО БЪЛГАРИ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ЦЕНТРАЛАТА. Разбира се, това е планът, но висшестоящите мениджъри ще вземат кардиналното решение.

- Запален сте по голфа. Намирате ли за добри условията за практикуването му тук?
- В България този спорт не е много популярен все още, но имате 4-5 много добри голф-игрища. Две от тях - в Банско и Каварна, могат да се мерят с добрите по света. Има добри и край София. Доволен съм.

- А защо голф? Как се запалихте, какво Ви носи?
- Когато бях на 15 години, имах приятелка, която играеше. Тогава започнах. Голфът е социална игра, за общуване. Можеш да излезеш с четирима приятели и ОБИКАЛЯЙКИ ИГРИЩЕТО ЗА 4 ЧАСА, ДА СИ ГОВОРИТЕ ЗА КАКВО ЛИ НЕ. Игра, свързана с много стратегия, точност. Миналия уикенд играх с 83-годишен човек - на тази игра може да се наслаждавате и в напреднала възраст.
В някои части на света много бизнес срещи се провеждат на голф игрища - преди, след, по време на игра. Може да научите много неща за човека на игрището, докато играе, включително какъв е характерът му. Мой дългогодишен директор, когато трябваше да прецени някой, го водеше на игрището...

- Другите Ви хобита? Успявате ли да отделите време и за друго 8 България?
- Не много, проектът ме държи доста зает. Но ДРУГОТО МИ ХОБИ Е ДА СТОЯ В ЕДНО УЛИЧНО КАФЕНЕ И ДА НАБЛЮДАВАМ ХОРАТА. Това го няма в САЩ, харесва ми. Харесва ми и скарата ви.
У дома ми харесва да прекарвам времето си на езеро, имам малко ранчо с коне в Оклахома. Когато реша да се установя и да спра да работя, ще се прибера там и ще се занимавам с него. Имаме лодка, цялото семейство караме водни ски. Но мен днес много повече ме боли, когато падна от ските...


- Различна ли се оказа България от очакванията Ви?
- Мен и хората от Ей И Ес ни приеха по-добре, отколкото очаквахме. Това са неща, за които се притеснявах преди да дойда в нова страна. Ние в Ей И Ес носим различна философия на работа. Хората тук са много добри специалисти, няма две мнения. Но ние казваме - искаме да отидете малко по-надалеч. В ТЪРГОВСКИЯ СВЯТ ДНЕС ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ БИЗНЕС СПЕЦИАЛИСТИ. Когато те трябва да вземат техническо решение, има елемент и на търговска част и тя винаги трябва да бъде включвана като фактор, когато се взима решение. Другото - ние искаме от хората да имат качества за изпълнение на различни задачи извън тяхната специалност. В тази централа ще има около 200 работещи. Ако тя бе стандартна българска централа, би имала 600-700 души персонал.
Причината за това е, че ние искаме от хората да могат да се справят в повече насоки, да работят по повече направления. НЕ Е НЕОБХОДИМО ДИРЕКТОРЪТ ДА ТИ КАЗВА ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ. Ние, хората, не сме роботи, можем да мислим самостоятелно и това поставя постоянно предизвикателство пред нас. Разбира се, друга основна причина за по-малкия персонал е, че централата ще има много високо ниво на автоматизация.

-  Получава ли се? Лесно, трудно?
- Ще си говорим за това след година. В момента нещата се развиват много добре.

- Плановете Ви за времето, когато приключите работата си в България?
- Когато започне стандартната работа, КОГАТО НЕЩАТА МИНАТ В НОРМАЛНИ РАМКИ, ВИНАГИ ЗАПОЧВА ДА МИ СТАВА СКУЧНО. И съм готов да търся ново предизвикателство. Това е моят живот. Понякога семейството ми се чуди защо правя това, което правя.
Ако сезоните ни бяха по различно време, бих си купил имот на Черноморието. Но когато е зима тук, е зима и в Оклахома, а аз бих искал да съм на място с обратни сезони. Но имам много приятели тук и ще се връщам.

Интервю на вестник Национална бизнес поща

 

Рой Рийд е роден на 2 декември 1960 г. в Калифорния. По образование е машинен инженер. Работи за американската компания Ей И Ес от 20 години. В България е от старта на проекта по изграждане на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово през 2006 г., като в момента е директор централа. Женен, съпругата му е учителка, има син на 30 години и дъщеря студентка. Любимото му хоби е голф.

Още новини