Начало Новини Актуално Очаква се отварянето на мярка 141 по Програмата за развитие на селските райони (видео)

Очаква се отварянето на мярка 141 по Програмата за развитие на селските райони (видео)

Актуално

земеделиеМярка 141 Подпомагане на полупазарни стопанства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е в помощ на дребни земеделски производители и към нея интересът е трайно висок, отчитат от офиса на Службата за съвети в земеделието в Стара Загора. Годишната субсидия по мярката е 1500 евро.

Очаква с мярката отново да бъде отворена, но не мога да се ангажирам с конкретни срокове. Има много кандидати, които отговарят на условията. В момента, в който Подпомагането на полупазарни стопанства стартира, ще изготвим на земеделските производители безплатни бизнес планове, каза Ганчо Ганчев - координатор на офиса в Стара Загора.

През 2013 година трябва да стартира мярка 121 модернизиране на земеделските стопанства и да бъде насочена основно към животновъдните ферми, за да покрият всички европейски изисквания. Също така се очаква по мярката да има направление за модернизиране на стопанства за биологично производство.

В помощ на земеделските производители, Службата за съвети в земеделието изготвя безплатно Доклади за управление на стопанства. Даваме им препоръки и ако те ги спазват, им гарантираме, че няма да търпят санкции за спазване на добрите земедлски практики и законоустановените изисквания към тях, каза още Ганчо Ганчев.

Предстои обучение на стопани по общо животновъдство. Курсът е в рамките на 150 учебни часа и е напълно безплатен.

илко груев

Още новини