Начало Новини Актуално Очаква се изграждането на отсечката между Нова Загора и Ямбол на магистрала Тракия да започне още през това лято

Очаква се изграждането на отсечката между Нова Загора и Ямбол на магистрала Тракия да започне още през това лято

Актуално

Търгът за Лот 3 от магистрала "Тракия" (Нова Загора - Ямбол) официално стартира. Участъкът е с дължина 35,7 км. Индикативната му стойност е 108 млн. евро. Финансирането ще е по оперативна програма Транспорт на ЕС. Оферти ще се приемат до 15 ч на 26 април. Пликовете на кандидатите ще бъдат отворени на 27 април. Плановете са строителството да стартира още това лято.

Срокът за завършване е 25 месеца. Предвижда се победителят в търга да не може да завишава цената или да удължава срока, каза вчера зам.-министърът на строителството Георги Прегьов. Държавата ще поеме част от рисковете за обекта - например при несъответствие между геоложките проучвания, поясни той. Проектът за аутобана е правен през 1996 г., така че изненади не са изключени.
Късно вечерта в четвъртък шефът на агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов подписа решението на възложителя по предходния търг - за Лот 2 (Стара Загора - Нова Загора). На първо място бе класирано обединение "Магистрала трейс", в което водещ партньор е "Трейс груп холд". Цената за 31,8-километровият участък е 137 868 000 лв. с ДДС. Офертата бе с 50% по-ниска от тези на останалите участници, затова "Трейс" трябваше да я обосноват пред тръжната комисия. "Базите и кариерите на фирмата са в региона. Имат опит с Лот 1 от магистралата", посочи вчера Йотов (за Лот 1 виж вдясно).

Останалите кандидати имат 10-дневен срок, в който могат да обжалват решението. Почти сигурно жалба ще има от хърватската "Конструктор инженеринг", която бе отстранена.

Част от Лот 1 на магистрала "Тракия" (Оризово - Стара Загора, участъкът от 171-вия километър до 210-ия км на аутобана) все още не е узаконена и няма акт 16, научи "Труд". Целият участък бе официално открит още на 31 юли 2007 г. и оттогава по аутобана върви интензивен трафик. Лотът бе построен от сдружение "Рънуей", в което водещи партньори бяха фирми от настоящия "Трейс груп холд".
Че нещо не е наред с магистралата, сигнализира читател на в. Труд, на когото му направило впечатление, че на километражните табели, разположени между двете трилентови платна, след "километър 184" изведнъж следва "километър 187".
"До километър 184 участъкът е предаден за експлоатация с акт образец № 16 (за окончателно завършване на обекта). Затова до този километър по АМ "Тракия" са поставени табели с експлоатационния километраж", заявиха от пресцентъра на пътната агенция. "За участъка от км 184 до края на АМ "Тракия" няма издаден акт № 16 и по него все още се извършват довършителни строителни работи. За това в този участък стоят табели с проектен километраж. Разликата между проектния и експлоатационния километраж е 2373 метра." Излиза, че от аутобана са били построени 2,3 км по-малко от предвиденото по проект. За обекта бяха похарчени 182,3 млн. лв.

Още новини