Начало Новини Актуално Обявяването на процедурите по инфраструктурните обекти се бави

Обявяването на процедурите по инфраструктурните обекти се бави

Актуално

2010 ще бъде годината на оцеляването и жестоката конкуренция в строителната индустрия. Коментарът е на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Прогнозата е мрачна - няма строителство, няма обеми, няма поръчки, каза и Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара. Причината е, че няма обявени поръчки за инфраструктурно строителство, на което всички разчитат.

Големите проекти за пътища, пречиствателни станции и депа имат осигурено финансиране от около 5 млрд. евро от еврофондовете, които трябва да бъдат усвоени до 2013 г. В момента се решава и въпросът със съфинансирането от българска страна чрез договарянето на кредит за 1 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка. С изключение на търга за първата отсечка от магистрала Тракия, други процедури обаче не са обявявани.
Очакванията на строителите са това да се случи през 2010 г. Търгът за "Тракия" и търсенето на строител на завода за софийския боклук в края на 2009 г. показаха, че предприемачите от жилищно, офисно и строителстово на ваканционни имоти се пренасочват към инфраструктурни проекти. Голяма част от тях в партньорство с чужди компании най-вече за да покрият изискванията за опит, пише вестник Дневник.
Работа може да се очаква най-рано през пролетта, но обемите ще са по-малки в сравнение с 2009г., смята Бойков. Директорът на "Балканстрой" Николай Калоянов също прогнозира, че настоящата година ще бъде още по-тежка за бранша в сравнение с 2009 г. Причината е, че държавните поръчки в инфраструктурата няма да успеят да компенсират липсата на инвестиции от частния сектор.
При сградното строителство - жилища, офиси, търговски и логистични центрове, всичко е в ръцете на финансовите институции. Ако банките възстановят кредитирането на разумни лихви, 2010 г. може да е по-добра в сравнение с тази, но ако не го направят, ще бъде дори и по-тежко, коментира Пламен Бенински, председател на  Националната асоциация на строителите на жилища и собственик на "Силистар-юг".
Според него строителството на сгради през тази година ще отбележи спад от 90-95%. Стоян Механджиев, съдружник в "Стройкар КМ", се надява строителите да удържат сегашните нива като обем работа. "Строителството ще тръгне нагоре, когато се върнат инвестициите, сега парите изчезнаха", отбеляза Механджиев. Никола Стоянов, управител на "Лукс имоти", не очаква в близките 5 години предприемачите да започнат да строят жилища така, както го правеха допреди година-две.
Статистиката на Евростат за октомври постави България на предпоследно място в ЕС по отношение на новото строителство. Строежът на сгради и инфраструктурни проекти в страната се свива с 4.4% на месечна база (спрямо септември) и с 25.1% на годишна (спрямо октомври 2008 г.).
През миналата година над една четвърт от строителните компании са преустановили дейността си в България по данни на строителната камара. От 5820 фирми, регистрирани в камарата, към 1 септември 1550 не бяха потвърдили регистрацията си и са отпаднали от пазара (по закона за строителите регистрацията е задължителна, за да може да работиш - бел. ред.), обясни Бойков.

Още новини