Начало Новини Актуално Обявиха грипна епидемия в Старозагорска област

Обявиха грипна епидемия в Старозагорска област

Актуално

През последната седмица бе наблюдаван интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания, достигната бе заболяемост – 217,48 на 10 000 души за град Стара Загора. Най-висока заболяемост е регистрирана сред  децата до 4 години и ученическата възраст, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Въз основа на тези данни от 02.11.09 г. РИОКОЗ - Стара Загора обявява грипна епидемия на територията на областта.

Препоръчва се на лечебните заведения за болнична помощ спиране на свижданията и прекратяване на плановата оперативна дейност. На лечебните заведения за извънболнична помощ /медицинските, диагностично - консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ/, се препоръчва разкриване на грипни кабинети.
Преустановява се и работата на женските и детски консултации. Преустановява се провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.
РИОКОЗ препоръчва на населението ограничаване на социалните контакти. Болните с висока температура и други признаци на Грип да не провеждат самолечение. Инспекцията в Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от Грип и остри респираторни заболявания.
По данни на Регионалния инспекторат по образование, в Старозагорска област поради заболявания отсъстват над 10% от учениците.

 


 

Още новини