Начало Новини Актуално Обвиняват председателя на ОбС Стара Загора, че саботира питания на опозицията към администрацията

Обвиняват председателя на ОбС Стара Загора, че саботира питания на опозицията към администрацията

Актуално

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Тенко Руканов да обяви дата за продължение на миналата сесия, искат в подписка, организирана от левицата, 19 общински съветници, съобщи председателят на групата Бойчо Биволарски.

Според правилника, председателят е длъжен да насрочи дата, тъй като се разпадна кворума преди питанията, обясниха вчера от БСП.
Представителите на партията твърдят, че Руканов за пореден път е нарушил грубо правилника, като сам не е обявил дата за питанията, а съветниците от ГЕРБ, "Атака" и "Демократи за Стара Загора" умишлено са напуснали залата, преди да започнат въпросите към кмета Светлин Танчев.
"Според правилника, при липса на кворум председателят е длъжен да даде 30-минутна почивка, преди да прекрати заседанието. Ако пак не се събере нужният брой съветници, трябва да се насрочи дата", категоричен е Бойчо Биволарски.
От левицата твърдят, че не са получили отговори на свои питания към администрацията, направени още през месец май. Причината е, че точката винаги остава последна в дневния ред на заседанията и съветниците се разотиват.
Затова ще настояваме тази точка да бъде включвана като първа, заричат се от БСП. Така било и в столичния Общински съвет и сега, и по времето, когато кмет бил Бойко Борисов, установили старозагорските съветници.
По закон, ако една трета от съветниците, което за местния парламент е 17 души, поискат нова дата за продължение на сесията, то трябва да бъде насрочено от председателя. Според левицата, недоволни от Тенко Руканов имало и сред съпартийците му от ГЕРБ.

Едва 5 граждани са гледали онлайн излъчването на последната сесия в сайта на Общината, съобщиха още от БСП и уточниха, че качеството на предаването е много лошо.
Интернет излъчването се явява алтернатива на директните предавания по ТВ Стара Загора, които станаха невъзможни, след като председателят Руканов забрани достъпа на режисьора на пулт до апаратната в зала "Петко Рачов Славейков".

Информация: вестник Новината

Още новини