Начало Новини Актуално Обвиниха Масларова

Обвиниха Масларова

Актуално

Бившата социална министърка е привлечена като обвиняема за присвояването на 11 милиона лева от реконструкцията на Центъра за комплексни социални услуги в Стара Загора.

На 23 февруари 2010 г. Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Емилия Масларова за това, че като министър на труда и социалната политика от кабинета Станишев, в съучастие с Михаил Методиев и Венцислав Драганов, и двамата от Стара Загора, е присвоила държавни пари в размер на 11 038 405 лева. Извършеното се квалифицира като длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Обвинението е за престъпление по три члена от Наказателния кодекс - 203, във връзка с 202 и 201.
От прокуратурата информират, че освен срещу Масларова, обвинения ще бъдат повдигнати и срещу бившия й заместник Димитър Димитров от Стара Загора и бившия главен секретар на министерството Иван Пенев.
Според прокуратурата, присвояването е било предшествано от нарушения на Закона за обществените поръчки и утвърдените в министерството вътрешни правила. Това беше констатирано още през юли 2009 г. от Държавната агенция за финансова инспекция и Масларова отнесе персонална глоба от 5000 лева.
Вчера ексминистърката беше призована в Националната следствена служба, където й беше повдигнато обвинението. Тя се е явила там с адвокатката си Даниела Доковска, но според електронните агенции, 30 минути по-късно е излязла от сградата на следствието през заден вход и е избeгнала среща с журналисти.
"Старозагорски новини" припомня, че за реконструкцията на Центъра за комплексни социални услуги в Стара Загора от републиканския бюджет бяха отпуснати 18.8 милиона лева без ДДС.
През ноември 2007 г. Министерството на труда и социалната политика провежда процедура по ЗОП, която трябва да определи изпълнителя на реконструкцията на сградата, известна на старозагорци като бившата работническа поликлиника. На 6 ноември същата година е издадена заповед на зам.-министър Димитър Димитров (също старозагорец) за назначаването на комисия, която да изготви документацията за участие и провеждане на процедурата "Договаряне с обявление". Три дни по-късно тогавашната министърка Емилия Масларова одобрява всички документи по процедурата, предложени й от комисията. Заради голямото бързане за участие в нея документи са подали само трима кандидати - "СТАРА ЗАГОРА 2007", "КЪНСТРЪКШЪН ЕНД РИПЕЪР" И "РУВЕКС" АД. Впоследствие прокуратурата установява, че първите две дружества са "ръководени и контролирани" от Венцислав Драганов, а третото е свързано с един от съдружниците в спечелилия процедурата консорциум "СТАРА ЗАГОРА 2007". Договорът с МТСП е бил подписан още на 18.12.2007 г., до края на месеца са преведени първите 6 млн.лв., а останалите до 18.8 милиона лева - през 2008 и 2009 г.
Още преди две години специалисти от строителния бранш заявяваха категорично, че сумата е твърде висока и изчисляваха, че един квадратен метър излиза над 2400 лева. При това в изградена в груб строеж сграда и съществуващ покрив. Сега от прокуратурата твърдят, че за ремонта са похарчени 7.8 милиона лева, а останалите са присвоени чрез фалшиви протоколи за строително-монтажни дейности. Медията ни припомня едно от заключенията на финансовата инспекция в средата на миналата година. Тогава проверяващите констатираха, че протоколите за извършените дейности са подписвани от изпълнителя и възложителя, но липсват парафи на строителния контрол.
Обвинението срещу Масларова стана факт четири месеца след като главният прокурор на РБългария Борис Велчев поиска депутатския имунитет на Масларова. Освен изискваните документи от държавни органи, имащи отношение към разследването, прокуратурата разполага и със свидетелски показания на гражданин, който е носил пари на ръка на бившата социална министърка. Вчера зам.-градският прокурор на София Роман Василев отказа подробности около куриера, за да може първо Масларова да се запознае с обвинението. Де юре и де факто то вече й е връчено. И пак от вчера Масларова е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лева.

Още новини