Начало Новини Актуално Обстановката в Старозагорска област се нормализира

Обстановката в Старозагорска област се нормализира

Актуално
Заседание в областна управа Стара Загора

Областният управител Недялко Недялков проведе днес среща с представители на отговорните институции за преодоляване на кризисни ситуации, на която се направи разбор на действията им в преодоляване на тежката зимна обстановка в област Стара Загора.

Участваха комисар Стоян Колев - Началникът на ОУ ПБЗН, Пламен Момчев – сектор Пътна полиция, Минчо Чернев – ДАИ, Георги Иванов - началник на сектор Пожарогасене и спасителни дейности и Павлин Радев – секретар на Областния съвет по сигурността, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Пътищата в област Стара Загора са проходими при зимни условия, отстранени са авариралите леки автомобили в участъка на с. Ветрен, където работеше роторен снегорин за отстраняване на двуметровите преспи. Път – І-6 Мъглиж – Ветрен – Николаево е почистен и обработен и е отворен за движение. Овладяна е и тежката ситуация около с. Подслон, където се работеше по отстраняването на един товарен и шест автомобила от пътното платно. Отворен за движение е и път ІІ-66 Стара Загора – Нова Загора. Екип на ОУ ПБЗН започва работа по осигуряване на достъп до с. Селци, община Мъглиж, което остава откъснато от другите населени места, поради големи снегонавявания.

Проблем с почистването на пътя има между селата Горно и Долно ново село, община Братя Даскалови, където работи пътно-поддържащата фирма Виа Строй.

В осем села от област Стара Загора няма електрозахранване: Люляк, Воденичарово, Михайлово, Остра могила, Казанка, Едрево, Александрово и Паничерево.

Снежната буря беше изключително сериозна и въпреки дислоцирането на допълнителна техника в очакваните проблемни участъци, изведнъж започнаха сигналите за аварии и проблеми, на голяма част от които не успяхме да реагираме по най-бързия начин, докладва комисар Колев. Пламен Момчев от сектор Пътна полиция предложи екипи на пътно-поддържащите фирми да имат ангажимент да обхождат предварително пътните трасета, да се осигуряват заграждания, табели и светлинни лампи на затворените за движение пътни участъци.
Благодарение на бързата намеса на Министерство на отбраната, които осигуриха високопроходима военна техника за критичните участъци, обстановката бе овладяна към 03.00 часа тази сутрин, заключи областният управител Недялко Недялков.

Б бъдеще, при подобни бедствени ситуации в невралгичните пътни участъци, трябва да се поставят и снегозадържащи пояси и пана, които да предотвратяват големи снегонавявания.

Областният управител ще разпореди на директора на Областно пътно управление да се картотекират опасните места в областта, да се излезе с конкретни предложения до АПИ и МРРБ.

Надявам се в подобни критични зимни дни водачите на пътни превозни средства да проявяват висока дисциплина, да спазват ограниченията, наложени от органите на реда, а последните да извършват завишен контрол, заяви областният управител Недялко Недялков.

Още новини