Начало Новини Актуално Общият европейски патент ще струва под 1000 евро

Общият европейски патент ще струва под 1000 евро

Актуално
Стара Загора

Европейският съюз е много близо до въвеждането на общ европейски патент. Това стана ясно на приключилото в Брюксел заседание на Съвета на министрите на ЕС по конкурентоспособност, в което участва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Засиленото сътрудничество за въвеждане на общ европейски патент бе една от основните обсъждани теми по време на заседанието. Очаква се единният европейски патент да бъде многократно по-евтин за компаниите, които искат да го прилагат в различни страни от общността. За сравнение, в момента регистрирането на европейски патент струва 30 хил. евро, докато при въвеждането на единен документ, който важи навсякъде в ЕС, цената ще падне под 1000 евро. Очакванията са, че това ще стимулира изследванията и иновациите и прилагането им в практиката, което е в основата на подобрената конкурентоспособност на икономиката. 
Тази мярка ще създаде нови конкурентни предимства за българските компании както на общия европейски, така и на световния пазар, каза по този повод министър Трайков.
Предстои ЕК да изготви оценка на въздействието от въвеждането на общ европейски патент. По време на заседанието стана ясно, че държавите – членки  ще работят за решение, което да съблюдава принципите за разходоефективност и правна сигурност на патента, както и гарантирано спазване на принципите на вътрешния пазар и конкуренцията.
Съветът на министрите на ЕС по конкурентоспособност подкрепи 50-те мерки, предложени от Европейската комисия в областта на акта за вътрешния пазар. Мерките засягат сфери като европейска стандартизация и свободно движение на стоки, европейския патент, услугите, подобряване на финансовите пазари, насърчаване на трансграничното сътрудничество и малките и средните предприятия, свободно движение на хора и други. В момента тези мерки са подложени на обществени консултации. Очаква се след февруари 2011, когато консултациите приключат, ЕК да подготви окончателна версия на акта за вътрешния пазар. Документът трябва да допринесе за изпълнение на целите на стратегията Европа 2020 за създаване на качествени работни места, устойчив интелигентен растеж и подобряване на благосъстоянието на европейските граждани. 
В рамките на посещението си в Брюксел министър Трайков разговаря и с българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Още новини