Начало Новини Актуално Общият бюджет за сектор земеделие през 2012 г. ще бъде увеличен с близо 200 млн. лева

Общият бюджет за сектор земеделие през 2012 г. ще бъде увеличен с близо 200 млн. лева

Актуално
Мирослав Найденов

С близо 200 млн. лева ще бъде увеличен общият бюджет за подпомагане на сектор земеделие за следващата година, въпреки намалените средства за национални доплащания. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с представители на протестиращите земеделски производители.

Министър Найденов обясни, че средствата за земеделие за тази година са били 1 066 488 980 лв., при 1 258 130 243 лв. за 2012 г., което е с 200 млн. повече в условия на икономическа криза, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Той подчерта, че  средствата за преки плащания на площ за 2010 г. са 861 млн. лв, а за 2011 г. са 882 388 453 лева. Това показва, че има отново ръст в директните плащания с 20 млн. лв. Европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар. Това означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите, подчерта министърът. Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на декар.

Най-силният сектор в земеделието – зърнопроизводството може да понесе това намаление за сметка на увеличаването на парите за животновъдите, зеленчукопроизводителите, овощарите, картофопроизводителите, свиневъдите и птицевъдите. Някои от тях като зеленчукопроизводителите, овощарите, свиневъдите и птицевъдите ще получават субсидии за първи път, обясни министър Найденов.

Предварително заложените параметри във финансовата рамка се запазват изцяло, с изключение на средствата за единица площ, където вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лева, уточни министър Найденов. Засегнатите от тази промяна ще бъдат компенсирани, както следва: тютюнопроизводителите ще получат 73 млн. лева, животновъдите – 71 млн. лв., зеленчукопроизводителите ще получат 25 млн. лева и картофопроизводителите – 5 млн. лева.

Аз съм министър на земеделието, а не на зърнопроизводителите и като такъв трябва да защитавам и да бъда справедлив към всички сектори, които представлявам, заяви министър Найденов. От две години и половина не съм имал ден, в който да съм в страната и да съм отказал среща на някоя от асоциациите, което показва, че диалог има и се надявам, той да е честен допълни той.

Ако съм сгрешил или съм обидил някого, поднасям своите извинения. Това е най тежката финансова криза след Втората световна война и ние трябва да се справим с нея. Някои ще бъдат доволни, а други не чак толкова, но крайната сума е важна, а тя е около 200 млн. лева повече, каза в заключение министър Найденов.

Още новини