Начало Новини Актуално Общинският съветник от Стара Загора оприличи изказване на министър Борисова с фраза на Дон Корлеоне

Общинският съветник от Стара Загора оприличи изказване на министър Борисова с фраза на Дон Корлеоне

Актуално

"Ние нямаме проблем в Стара Загора за създаването на високотехнологична болница. Това е проблем, измислен от здравната министърка Анна-Мария Борисова." Това заяви общинският съветник д-р Соня Боева по време на дебатите за приемането на декларация за създаването на високотехнологична болница в Стара Загора.

"Не може един път министърката да каже, че ще прави такава болница в Бургас, друг път в Стара Загора, но МБАЛ "Киркович" и УМБАЛ трябвало да се обединят и задължително Университетска болница да бъде високотехнологична. И трети път да каже, че ще я прави в Хасково, където пък изобщо нямат сили и възможности. Това са абсолютни инсинуации и манипулации на нашето министерство и в частност на нашата министърка, на която без притеснение мога да й поискам оставката. Ние като общински съветници не трябва да се присъединяваме към натиска на министърката, която от една страна дава възможност на ръководствата на двете болници да вземат решение за обединение или да съществуват самостоятелно, но в същото време предопределя хода на това решение. Ще си позволя да цитирам една популярна фраза на Дон Корлеоне от филма "Кръстникът": "Ще ти направя едно предложение, на което ти не можеш да ми откажеш". В момента нашата министърка точно това прави - ще ви направя едно предложение, на което вие не можете да ми откажете, тоест трябва двете болници да се обединят, иначе в Стара Загора няма да има високотехнологична болница. Така ли се постъпва в 21-ви век? Това ли е европейско поведение за един министър", каза по време на заседанието д-р Боева.

Ние като общински съветници не трябва да се присъединяваме към натиска на министърката, която от една страна дава възможност на ръководствата на двете болници да вземат решение за обединение или да съществуват самостоятелно, но в същото време предопределя хода на това решение. Ще си позволя да цитирам една популярна фраза на Дон Корлеоне от филма "Кръстникът": "Ще ти направя едно предложение, на което ти не можеш да ми откажеш". В момента нашата министърка точно това прави - ще ви направя едно предложение, на което вие не можете да ми откажете, тоест трябва двете болници да се съединят, иначе в Стара Загора няма да има високотехнологична болница. Така ли се постъпва в 21-ви век? Това ли е европейско поведение за един министър", каза по време на заседанието д-р Боева.
Като странно беше определено поведението на министър Борисова и от друг общински съветник - адв. Александър Желязков.
Повече от два часа вчера старозагорските старейшини дебатираха приемането на декларация за създаване на високотехнологична болница в Стара Загора. Тя беше внесена като извънредна точка от председателя на групата на ПП ГЕРБ Румяна Присадашка и в нея нямаше нито дума за исканото от страна на МЗ, РЦЗ и УМБАЛ обединение на двете болници. Част от старейшините обаче изразиха мнение, че с тази декларация Общинският съвет всъщност приема обединението на МБАЛ "Киркович" с УМБАЛ и предложиха редакция в текста й, че създаването на високотехнологична болница в Стара Загора не трябва да бъде обвързано с юридическо съществуване на двете лечебни заведения в областния град.
Няколко часа по-късно редактираният вариант на декларацията, дело на Постоянната комисия по здравеопазване и екология с председател Николай Шопов, беше внесен за гладуване и всичките 40 присъстващи съветници (от общо 51) гласуваха със "за". Преработеният вариант на декларацията гласи дословно:
"Водени единствено от грижа за защита интересите на гражданите да получават достъпна и висококвалифицирана медицинска услуга, ние, общинските съветници от Общински съвет - Стара Загора, заявяваме своята категорична позиция в подкрепа на предложението за създаване на високотехнологична болница в Стара Загора, при ясни параметри и проекти на нейното финансиране на всички етапи. Работещите в сферата на здравеопазването в нашия град имат необходимата материална база и кадрови потенциал да покрият европейските стандарти в това отношение, а жителите на Стара Загора и региона имат правото да ползват високотехнологично медицинско обслужване. Ние, като общински съветници, имаме граждански и обществен дълг да подкрепим една процедура за разкриване на високотехнологична болница, която ще позволи както на гражданите, така и на работещите в лечебното заведение да се възползват максимално от предстоящото финансиране по Оперативните програми.
Основна цел на изграждането на високотехнологична болница е осигуряване на справедлив достъп и гарантиране на населението до всички видове висококачествени медицински услуги в съответствие със съвременното развитие на медицината."
Де факто приетият текст от старейшините едно към едно повтаря декларацията, изготвена от групата на ГЕРБ, с едно единствено допълнително изречение относно искането за създаване на високотехнологична болница, а именно: "при ясни параметри и проекти на нейното финансиране на всички етапи".
По време на дебатите в залата за гости присъстваха близо 150 медицински работници от МБАЛ "Киркович", но те едва ли са доволни от крайния резултат на многочасовата работа на старозагорските старейшини, пише вестник Старозагорски новини. Най-малкото защото въпросното добавено изречение почти с нищо не променя първоначалния й вариант, въпреки разгорещените дебати. И то едва ли ще свали напрежението сред близо 1000 лекари, мед.сестри и помощен персонал в МБАЛ "Киркович".
Вестник Старозагорски новини: Въпреки че в залата многократно се повтаряше, че проблемът не трябва да бъде политизиран, от всичко случило се вчера излиза, че някои старейшини се опитаха да си направят медиен пиар, тъй като сесията се излъчваше пряко по местната телевизия (б.р. - изключваме д-р Соня Боева, която стоически се бори за справедливата си кауза, която аплодираха присъстващите медици и която не успя да довърши изказването си заради изключване на микрофона й).
А крайният резултат от цялата шумотевица? Той е досущ като в поговорката "Напънала се планината и родила мишка".

Още новини