Начало Новини Актуално Общинският съвет в Стара Загора отхвърли декларацията за мораториум върху полигон Змейово

Общинският съвет в Стара Загора отхвърли декларацията за мораториум върху полигон Змейово

Актуално

На вчерашната си редовна сесия старозагорските общински съветници отхвърлиха предложената от Бойчо Биволарски (БСП) декларация до министър-председателя Бойко Борисов за налагане на едногодишен мораториум върху дейността на военния полигон "Змейово". Точката не беше приета от председателския съвет и не влезе в дневния ред на заседанието. Биволарски обаче я предложи отново, но не успя да събере необходимите гласове.

Мотивите на част от старейшините (Мариана Кръстева - ГЕРБ, и Николай Шопов - ЛИДЕР) бяха, че в момента много хора работят много сериозно по този въпрос и е по-добре да се изчака. Според Шопов, докладите и анализите около обгазяването на региона и евентуалния принос на военните за това щели да бъдат готови до октомври. Той подчерта, че когато става дума да здравето на хората, въпросът не е политически и че по принцип подкрепя идеята на Биволарски. В крайна сметка "за" изпращането на декларацията гласуваха 22-ма, "против" - 12, а 4-ма - "въздържал се", пише вестник Старозагорски новини.
След като предложението не беше прието, Биволарски обяви, че ще изпратят декларацията до премиера само от името на тяхната група и призова който иска от старейшините, да ги подкрепи с подписка. Неофициалното преброяване показа, че подкрепата си са засвидетелствали не 22-ма, а 30 общински съветници. Тъй като групата на БСП е от 11 души, Биволарски заяви, че ще изпрати декларацията от името на всички подписали се, а не само от името на левицата.

Още новини