Начало Новини Актуално Общинският съвет в Казанлък решава дали да финансира референдума в град Шипка

Общинският съвет в Казанлък решава дали да финансира референдума в град Шипка

Актуално
Шипка

Дали Община Казанлък ще финансира провеждането на референдум за отделянето на град Шипка като самостоятелна община, ще решава през тази седмица Общинският съвет в града на розите. Според изчисленията на администрацията, вотът ще струва на Казанлък 6798 лева. 1848 лв. от сумата е за възнаграждение на членовете на Общинската избирателна комисия и двете СИК в града.

Останалите пари са за организационна подготовка, като информационна кампания, отпечатване на книжата и подготовка на помещенията.
Водещата Постоянна комисия в Общинския съвет по тази точка поиска от Общинската администрация становище как референдумът ще се отрази на бюджета. Комисията по образование е против проекта за решение, тъй като не е посочено откъде ще се вземат средствата за финансирането на референдума, е записано в становището на Постоянната комисия от проведеното заседание. Останалите комисии са приели справката на кмета за сведение.
По заповед на областния управител Йордан Николов допитването трябва да се проведе на 23 октомври.

На заседанието си на 28 септември общинските съветници от Казънлък ще разгледат доклада на кмета Стефан Дамянов за организационно-техническата подготовка на допитването, както и план-сметката за вота.
Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната и местната власт, финансирането на референдума трябва да направи Общината в Казанлък.
На сесия съветниците ще трябва да одобрят избирателните списъци, бюлетината и плика, с който ще гласуват жителите на подбалканското селище. Предложението на администрацията е бюлетината да бъде с размери 105 на 148 милиметра, бяла и съдържаща въпроса: "Съгласни ли сте град Шипка да се отдели в нова самостоятелна община?".
Под въпроса са поставени две квадратчета с отговори "да" и "не".

Информация: вестник Новината

Още новини