Начало Новини Актуално Общинският съвет в Казанлък обжалва заповед на областния управител на Стара Загора за референдум в град Шипка

Общинският съвет в Казанлък обжалва заповед на областния управител на Стара Загора за референдум в град Шипка

Актуално

Общинският съвет на Казанлък ще обжалва заповедта на областния управител на Стара Загора от 12 май за насрочването на референдум за отделянето на град Шипка в самостоятелна община. Жалбата ще бъде внесена в Административния съд в Стара Загора от председателя на законодателния орган на Казанлък Васил Самарски.

Това стана ясно по време на проведеното последно заседание на съвета.
Заповедта на областния управител на Стара Загора Йордан Николов задължава Общинският съвет на Казанлък на първото си заседание, след датата на получаването й, да утвърди образците от книжата за насрочения от него референдум в град Шипка и да одобри разходите за организирането и финансирането му от общинския бюджет, пише вестник Старозагорски новини.
В жалбата до Административния съд общинските съветници възразяват срещу това със следните мотиви:
В правомощията на областния управител, съгласно чл.31 от Закона за администрацията, не попада възможността да задължи по какъвто и да е начин Общинския съвет да вземе решение с конкретно съдържание.
В едномесечен срок областният управител, съгласно чл.9, ал.1, т.3 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България, е трябвало да предложи на Общинския съвет да вземе решение за провеждане на референдум. Изразът на закона регламентира правомощие на Общинския съвет и от негова изключителна компетентност е да реши да уважи или не направеното предложение от областния управител за вземане на решение за провеждане на референдум.
В жалбата са посочени като мотиви и изтеклият още през февруари тази година едномесечен срок за действия от страна на Областна администрация.
Според жалбата, заповедта на Николов е незаконосъобразна и поради обстоятелството, че в Шипка живеят по постоянен адрес по-малко от 6 хиляди души, каквото е изискването и основанието на чл.8, ал.1, т.1 от Закона за административно-териториалното деление на страната.

Още новини