Начало Новини Актуално Общинският съвет ще одобрява бюджетите в образователния сектор

Общинският съвет ще одобрява бюджетите в образователния сектор

Актуално
Ваня Сотирова

За първи път Общинският съвет ще одобрява бюджетите на училищата и детските градини в Стара Загора, стана ясно на среща между заместник- кмета Иванка Сотирова и директорите на общински училища. Срокът за внасянето им е до 27 януари, а за приемането им от общинските съветници - до 17 февруари.

Зам.-кметът запозна директори с проектите, по които се откриват процедури, като настоя да се работи по всички отворени мерки и програми на Министерството на образованието, младежта и науката, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Бяха представени и усилията на общинското ръководство за разрешаване на проблемите с оптимизацията на сградния фонд, с необходимите ремонти и санирането на сградите. Училищата, които имат проблем с приема, трябва да го обмислят добре, тъй като показателите не са много обещаващи, каза Сотирова, като наблегна на намаляващия брой на децата. Необходимо е добро прогнозиране на възможностите и пазарна политика за предложения прием, подчерта тя. Усилията трябва да се насочат към 100% обхват на 5-годишните деца, към реално прогнозиране на държавния план - прием, към целодневно обучение на учениците до ІV клас.

Промени в нормативната уредба указват изработването на бюджет на училищата за настоящата година. Новите моменти представи директорът на дирекция Финансово-стопански дейности и бюджет Цанка Ганева, като насочи вниманието към сроковете за изготвяне на формулата и за приемане на бюджета на всяко училище. С 43 лв. се е увеличил единният разходен стандарт на ученик в община Стара Загора в сравнение с миналата година. Директно от МОМН училищата ще получават в сметките си по 427 лв. за целодневното обучение на всеки ученик от 1 и 2 клас, съобщи Ганева.

Тя запозна директорите с начините за проверка и предварителен контрол на разходите и разясни как ще пътуват учениците с градския транспорт. Беше избрана работна група, която ще участва в работата на комисията по съставянето на формулата за разпределяне бюджета по училища.

Още новини