Начало Новини Актуално Общинският съвет подкрепи Община Стара Загора да придобие бившия ресторант Аязмото

Общинският съвет подкрепи Община Стара Загора да придобие бившия ресторант Аязмото

Актуално

Общински съвет подкрепи Община Стара Загора ресторант АязмотоОбщинският съвет даде съгласието си Община Стара Загора да придобие възмездно сградата в парк Митрополит Методи Кусев, по-известна като бившия ресторант Аязмото, със съответното право на строеж върху общинското място, върху което е построен ресторанта, като цялостен комплекс от сгради и съоръжения.

Единодушно 42-ма общински съветници в залата подкрепиха предложението на кмета Живко Тодоров да бъде върнато мястото на старозагорци и то да възстанови публичния си характер. Там трябва да има спортни, детски площадки или сцени на открито. Какво точно – ще решим всички ние след широко обществено обсъждане. Важното сега е да успеем да си върнем тази част от Аязмото, и то на добра цена. Предложението е до 560 000 лева, което не означава, че няма да търсим най-ниската цена на придобиване, за да не се ощетява излишно Общината, поясни в залата кметът.

Ако Общината откаже строителството на собственик с отстъпено право на строеж, съдът ще му го върне. Затова кардиналното решение на въпроса е Общината да придобие отстъпеното право на строеж на върха на Аязмото. Ние ще направим всичко възможно за това. Ще бъдем с вързани ръце, ако дойде нов собственик, защити предложението си Живко Тодоров, съобщиха от пресцентъра.

Още от мотивите на кмета

Ресторант Аязмото, изграден в едноименния парк, е бил обособена част от активите на бившия Балкантурист, продаден от държавата на т.н. РМД на основание чл. 35 от Закона за преобразуване и приватизация на държавните и общински предприятия. След изтичане на 10-годишния срок за забрана за продажба, имотът е закупен от Кълвача АД, а понастоящем е част от активите на СК Аязмото АД.

Категоричното становище на гражданите на Стара Загора, изразявано многократно на различни обществени форуми е, че на територията на гордостта и символа на града - парк Аязмото, не бива да се допуска съществуването на собственост на частни лица, а паркът трябва да запази изцяло публичния си характер. В качеството си на изразител и защитник на интересите на обществеността на града и Общината, общинска администрация и предишните общински съвети са правили многократни опити за постигане на споразумение за придобиване на собствеността върху изградения обект. Проведени са много срещи и разговори с г-н Стойчо Кълвачев, без да бъде постигнато споразумение между страните.

След издадено строително разрешение за реконструкция, към настоящият момент сградата е на етап груб строеж – без извършени довършителни работи: дограма, настилки, мазилки, облицовки, ВиК, Ел. инсталации и др. 

За удовлетворяване вземания на кредитори, имотът, собственост на ипотекарния длъжник СК Аязмото АД, е предложен за публична продажба от частен съдебен изпълнител Гергана Илчева.

Началната цена, от която ще започне публичната продажба, е в размер на 685 000 лева. Считам, че в отговор на обществените потребности и провежданата политика, общината следва да предприеме необходимите нормативно определени действия за придобиване на собствеността върху описания имот.

Още новини