Начало Новини Актуално Общинският съвет на Стара Загора разглежда смяната на болничния борд на сесия

Общинският съвет на Стара Загора разглежда смяната на болничния борд на сесия

Актуално

Като председател на ПК по здравеопазване съм длъжен да настоявам предложението на д-р Стоименов и УС на РК на Лекарския съюз по конфликтния въпрос със смяната на Борда на директорите на МБАЛ Проф. д-р Киркович да влезе в дневния ред на днешната сесия. Това заяви Николай Шопов пред "Старозагорски новини".
Според него едва ли ще има съветници, без значение от партийната принадлежност, които да не защитят местното здравеопазване и очевидните задкулисни намерения на МЗ за принудителна смяна на директорския борд на най-голямото здравно заведeние в Старозагорска област.

"След държавата, която е с 51 на сто акции, Oбщина Стара Загора е вторият акционер с 22 на сто собственост и е длъжна да не допуска смяната на сегашния Борд с друг , удобен на МЗ, който да проведе т.нар. преструктуриране" се казва в декларацията на УС на РК на БЛС, изпратена до председателя на Общинския съвет инж. Тенчо Руканов, която днес трябва да бъде прочетена и разгледана от местните старейшини, пише вестник Старозагорски новини.
В нея от името на съсловната организация на лекарите д-р Стоименов описва компетентните мотиви на гилдията защо не трябва да се обединяват двете болници в Стара Загора и да бъде спуснат за изпълнителен директор първомайският доктор Петър Атанасов.
"Липсват логични и икономически мотивирани стъпки за подобна промяна. В 130-годишната история на най-старата болница в града и в страната винаги е била управлявана от лекар-професионалист, излязъл от средите на болницата", подчертава в декларацията д-р Светослав Стоименов, председател на РК на БЛС.

Вестник Старозагорски новини: Да бъдем старозагорци

Готвеният от здравния министър Стефан Константинов сценарий явно обрича Стара Загора и областта на една обществена болница, вместо съществуващите досега две - окръжната МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" и Университетска болница (б.р. - в случая не броим частните болници, които също обслужват успешно гражданите, и полемиката ни не е свързана с тях). Целта му е прозаична - ще спести средства от издръжката и ще отчете, че е направил реформа. С настоящото ръководство на МБАЛ "Киркович" това обаче няма как да се случи. То отби атаките за натрапеното обединение при предходния здравен министър от ГЕРБ проф.Анна Борисова. Не че при нейното управление не се действаше по метода на административно-партийния подход, но тя поне пипаше с по-фини ръкавици. А сега, след като вече е известно, че настоящият здравен министър Константинов е работил пет години в Тунис, заедно със спрягания за поста изп.директор на МБАЛ "Киркович" д-р Петър Атанасов от Първомай (с нито един ден стаж в старозагорски болници), грубостта е очевадна. Въпросният доктор явно ще бъде ракетоносител на т.нар. реформа, зад чийто параван здравният министър ще обедини двете болници в Стара Загора, последствията от което ще са освобождаването на десетки лекари практици и неясно бъдеще за пациентите не само от областта, но и на съседните. На всички български граждани отдавна е ясно, че за да има реални реформи в здравеопазването, трябва да бъде разрушен монополът на Здравната каса. И докато това не се случи, всички други опити в сектора са ялови.

Още новини