Начало Новини Актуално Общинският съвет на Стара Загора намали таксата за смет на бизнеса

Общинският съвет на Стара Загора намали таксата за смет на бизнеса

Актуално
Общинският съвет на Стара Загора намали таксата смет

С коледен благослов от Негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Галактион и с коледарски песни на ученици от ГПЧЕ Ромен Ролан започна предпразничната четвърта сесия на Общинския съвет. Във всичките си дела, ръководете се от любовта към човека.

Честито Рождество Христово и да е щастлива Новата 2012 г., пожела митрополит Галактион на местните старейшини.

С 45 гласа за общинските съветници гласуваха увеличаване на такса смет за гражданите на Стара Загора от следващата година с 20%. Тя вече ще бъде 1.20 промила. За не-жилищните имоти и предприятията таксата ще се намали от 5 на 3 промила. За имотите в селата на общината ще остане същата - 6 промила. Намаляването на таксата за бизнеса е в резултат на голямото несъответствие между тежестта, която бизнесът поема и тази, която се пада на гражданите, каза главният финансист на Общината Цанка Ганева.

Основната причина за завишения данък смет е двукратното увеличаване на таксите, които Община Стара Загора трябва да плаща към МОСВ заради липсата на депо за отпадъци, отговарящо на европейските изисквания. Ако изграждането на такова не започне в най-близки срокове, санкциите през следващите години ще продължат да се увеличават.

Общинските съветници гласуваха още за създаването на временна комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общинската комисия за безопасност на движението. Целта на този документ е да се прекратят непрекъснатите смени на организацията на движението и на пътната маркировка в града и да се увеличи информираността на гражданите в тази посока.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Още новини